Виана ду Кащелу

06.08.2013
Виана ду Кащело

Португалският град Виана ду Кащелу (Viana do Castelo) се намира в североизточната част на страната, в близост до устието на река Лима. Този прелестен крайморски град е изключително живописен, защото е заобиколен отвсякъде от планините, океана и реката, поради което е известен и като "Принцесата на Лима".

Именно от неговото пристанище тръгват едни от най-известните португалски мореплаватели, за да направят своите откривателски пътешествия. Този древен град има богата история, която личи от красивите архитектурни сгради, някои от които с над 500-годишна история.

Въпреки че се намира на над 330 км. от Лисабон, не се колебайте да посетите Виана ду Кащелу, защото той ще Ви изненада с многобройните си забележителности, красива природа, разнообразни фестивали и празненства, богата кухня и приятелска атмосфера.

Виана ду Кащелу е основан от Алфонсо Втори през 1253 г., който заявява, че това е най-обичаният от него град. Той е център на същия окръг и община и принадлежи към под-регион Миньо-Лима. Старият град с историческия си архитектурен ансамбъл все още се смята за един от най-забележителните в страната. Улиците му са богати на красиви архитектурни сгради, които впечатляват с богатата си украса.

Виана ду Кащело, Поругалия

Виана ду Кащелу предлага голямо разнообразие от забележителности, но не бива да пропуснете сградата на Градския съвет и красивата църква Санта Лусия, която прилича на византийска базилика. От нея се открива чудесна панорама към безкрайните пясъчни плажове и е особено подходящо място за любителите на романтиката.

Впечатление ще Ви направи изобилието от луксозни имения, които са пръснати по улиците на града. Посетете стария площад в готически стил Pacos, около който се намират някои от най-древните църкви на града.

Градът достига своя разцвет по време на периода на великите открития, защото тогава пристанището му се превръща в едно от най-заетите в страната. Корабостроенето и морската търговия превръщат Виана ду Кащелу в проспериращ град през периода 14 - 17 в.

Голяма част от сградите, считани за забележителности, са именно от този период. Това се отнася особено за прелестната Praça Da República, пред която има впечатляващ фонтан в ренесансов стил. Обърнете внимание и на сградата на общината, и болницата Casa Da Misericordia, построена в края на 16 в.

С изобилието от ресторанти и кафенета центъра на Виана ду Кащелу доста напомня южната част на Франция или Тоскана. Сред най-посещаваните заведения е Tabern Valentim, което се е специализирало предимно в приготвянето на вкусни ястия от риба и морски продукти.

Разходете се из магазините на града, които са се скътали в тесните улички и пробвайте местните специалитети, сред които особено внимание заслужават сирената и вината.

Виана ду Кащелу е известен в цяла Португалия със своите пъстри носии и многобройните занаятчийски ателиета, от които можете да закупите всякакви сувенири и подаръци за Вашите близки и приятели.

Тук е светът на моряците, търговците и хората с благородно потекло, като в същото време в този морски град кипи непрекъснато оживление, което ще остави незабравими впечатления у Вас.

Можете да посетите Виана ду Кащелу по всяко време на годината, но ежегодно през третата седмица на август градът става сцена на популярния фолклорен фестивал Ромарио. Тогава настроението е особено жизнерадостно, жените носят

пъстри национални носии с бродерия и с изобилие от златни бижута. По време на този фестивал градът се превръща в едно от най-посещаваните места в страната.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати