Ханзейският град Висбю

15.08.2013
Ханзейският град Висбю

В югоизточна Швеция е разположен прелестен град на име Висбю(Visby), който се явява най-големият на остров Готланд. Тъй като е разположен на Балтийско море, той предлага изключително красиви гледки на своите посетители.

Това обаче е само допълнение към основното му богатство- приказният му средновновековен център, който превръща Висбю в най-запазения средновековен град в Швеция. Тази е причината той да бъде включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и всяка година броят на посетителите му да нараства

Градът дълги години е бил член на Ханзата, което обяснява и бързото му забогатяване. Това личи във всички средновековни постройки, боядисани в различни цветове, поради което Висбю често е наричан Цветният град.

Във Висбю има много запазени средновековни църкви, а степента на опазване на градската стена не може да се сравни с нито една от тези, които са успели да се съхранят в Северна Европа. Тя разполага с 44 уникални кули, изградени през периода 12-14 в. Общата й дължина достига 3.4 км.

Крепостата стена и другите защитни съоръжения са публикувани в два тома през периода 1939-1940 г. и се превръщат в класически учебник по средновековна военна археология. Заради големия интерес към това четиво томовете са препечатани няколко пъти.

Тук в началото на 20 в. били случайно открити масови гробове на войници. Намерени са 1186 души в три масови гробове, които са загинали в битката между шведите и датчаните, провела се през 1361 г. в близост до града.

Висбю

В близост до пристанището модерен Висбю се среща със средновековния си колега. Тук в стара фабрика за малц се е настанил университетът и библиотеката на града. Тя и заседесната зала са прекрасен пример как архитектурата, технологиите и природата могат да се съберат и да оформят една идеална среда.

Висбю е известен и с многобройните си заведения и кафенета. Той се радва на повече ресторанти на глава от населението, отколкото всеки друг град в Швеция. Кухнята му се характеризира предимно с продукти от месен произход, като най-много се набляга на агнешкото месо. Специалитетите често се поднасят заедно с аспержи, които тук са изключително популярни. Рибата също е сред уважаваните продукти и се предлагат най-различни рибни ястия, подправени с ароматни билки.

Във Висбю винаги цари оживено настроение. Причина за това са многобройните тълпи от младежи по улиците, искащи да прекарат поредната шумна вечер. Висбю определено е и град, в който културата процъфтява. Художници, музиканти и поети се чувстват тук като у дома си.

Можете да посетите и търговските райони на града. Огромният Wisbyströvet предлага огромно разнообразие от дрехи и обувки, а в квартал Hans се намират много магазини за продажба на мебели, дрехи, деликатеси и много други неща.

Можете да посетите Висбю по всяко време на годината, но по-добре избирайте по-топлите месеци от май до октомври, за да бъде разходката Ви из старата част на града наистина приятна.

Висбю е и лесно достъпна туристическа дестинация, защото разполага с пристанище и летище. До континенталната част на Швеция преминава ферибот до Оскаршхамн на запад и до Нюнесхамн на север.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати