Град Струмица

16.09.2013
Град Струмица

Град Струмица (Strumica) се намира в Македония и е с население от над 36 000 души. Градът се намира в близост до границата на държавата с България. Името си градът е получил от името на реката, край която е издигнат. Струмица е известен и като градът на Царевите кули.

Първото споменаване на град Струмица в писмен документ е от втори век преди новата ера. По време на римското владичество градът е бил известен като Тивериополис. По това време стават известни петнадесетте мъченици от Тивериополис, които стават жертва на римските преследвания на християните.

През средните векове, когато в района пристигат много славяни, градът получава името, с което е известен и в днешни дни. През девети век град Струмица е бил част от царство България. През единадесети век градът става част от Византийската империя, а през четиринадесети век става част от Сърбия. Малко след това обаче пада под османска власт. След освобождението от османска власт Струмица отново става част от Македония.

Днес Струмица е град, койтоп ривлича много туристи от цял свят. Музеят на Струмица пази исторически предмети и свидетелства, които дават представа за начина на живот на жителите на града по време на различните епохи, когато градът е бил под владичеството на различни държави.

Град Струмица е известен като роден град на прочутата в цял свят българска пророчица баба Ванга, която е имала дарбата да предвижда бъдещи събития и да посочва местонахождението на хора, които са били изчезнали. Тя е родена в Струмица, но след това се премества да живее в България, където умира, след като при нея години наред идват за съвет и помощ хора от различни държави, сред тях дори хора на важни правителствени постове.

В близост до града се намират руините на старинни турски бани, които навремето са били център на социални контакти.

Така наречените Цареви Кули са всъщност част от старинна крепост, построена през единадесети век, от която са останали само руини. Крепостта е била много силна и дълго време е оставала непревземаема, но през четиринадесети век е била превзета. Под крепостта е имало огромен резервоар с вода, който е служел като запас при дълга и сериозна обсада. До Царевите Кули се намират останки от средновековна църква, както и няколко гроба, които датират от около дванадесети век.

В близост до град Струмица се намира гробът на Струма (Struma). Той представлява мавзолей с девет гроба. Според древна легенда Струма е била красива жена, която е била дъщеря на командира на крепостта, известна като Цареви кули.

Влюбена във вражески войник, тя му разкрила как да превземе крепостта. Ядосан от загубата, бащата на Струма я проклел. След като тя умряла, земята я изхвърляла осем пъти и се налагало всеки път да я погребват наново.

В Струмица може да се види и манастира на петнадесетте мъченици от Тивериополис. Съвременната сграда, която е построена през седемдесетте години на двадесети век, се издига върху останки от първоначалния манастир, който е бил построен през пети век.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати