Старият град Лицзян

03.10.2013
Старият град Лицзян

Според китайските екскурзоводи един от най-красивите градове в Китай е Лицзян (Lijiang). Този живописен град се характеризира с множество водни канали и реки, над които са надвиснали красиви мостове, с много зеленина и с прекрасното си вписване в ландшафта. Това, което го отличава от много други китайски градове, е Старият му град. Някога той е бил търговски център по Пътя на чая и конете през провинция Юнан до Индия и Мианмар.

Архитектурата в него е забележителна. Ниски постройки се издигат на улици, застлани с червени каменни плочи, на които се виждат издълбани различни послания. Всеки, който веднъж е посетил Лицзян, иска да се върне отново там и да се наслади на очарованието, което излъчва този град. Заради значимостта си Старият му град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Лицзян се намира в Югозападен Китай, провинция Юнан. Разположен е на плато на около 2400 м надморска височина. Населяван е от около 25 000 души, но в него винаги можете да срещнете туристи от всички краища на света.

Лицзян е построен по времето на династията Юан в края на 13-ти век. Мястото му е особено удачно избрано, защото оттук се разкриват приказни гледки към планината и криволичещата река. Над нея са построени 354 мостчета, които придават особено колоритен вид на града.

Всяко едно от тях има собствен уникален стил. За истинска забележителност се смятат мостовете, носещи имената Sotsuytsyao, Dashiqiao, Vantsyantsyao, Nanmentsyao, Maantsyao, Zhenshutsyao. Всички те са построени през епохата на Минг и Цин (14 в. - 19 в.).

За символ на града се приема жилищната сграда на знатната фамилия Му. В нея са живели и работили т. нар. лидери "туси". Сградата е построена по времето на династия Юан (1271-1368 г. ). През 1998 г. постройката се превръща в Музей на Лицзян. Целият комплекс се простира на площ от над 3 хектара и се състои от 162 отделни стаи.

град Лицзян

Друга атракция на Лицзян е кулатът на храма Фугоси, която е на 20 етажа. Изграждането й започва през 1601 г. по времето на династия Минг. Особено поразяващи са множеството картини, красящи таваните й. Фасадата, както и интериорът й е съчетание от китайския хан стил, тибетски и други национални стилове и е истинско чудо на древната китайска архитектура.

30% от местните жители в Лицзян са ангажирани в търговията и в традиционните занаяти, като произвеждане на предмети от мед, сребърни бижута и изделия от текстил и кожа. Затова не се учудвайте като видите многобройните ателиета и магазинчета, които са се сгушили под прословутите китайски червени фенери. Тук е рай за любителите на шопинга.

В случая не става въпрос за треската по закупуване на дрехи и обувки последна мода, а за удоволствието да сенасладите на ръчно направени традиционно китайски предмети и сувенири. Интерес представляват бижутата, които са истински уникати, както и изделията от порделан. Само до преди 20 години градът е бил един от основните пазари на земеделците от националността наси.

Ако се намирате в тази част на Китай, наистина е препоръчително да посетите този град и да разгледате многобройните му забележителности. Можете да го направите по всяко време на годината, но за посещение на тази азиатска държава е добре да предпочетете пролетта или есента.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати