Кейпинг Диалоу и околни села

08.10.2013
Кейпинг Диалоу и околни села

В Китай, която е сред най-предпочитаните от туристите дестинации, се намира едно необикновено провициално градче, което става известно по цял свят със своите наблюдателни постройки, снабдени с кули, известни като диалоу. Това е градчето Кайпинг, което носи името на имигрантите, наричани кайпинг, идващи в Китай от Южна Азия, Австралия и Северна Америка.

То е отражение на сливането между китайски и западни архитектурни стилове и заради значимостта си двайсет от тези диалоу са включени през 2007 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Kaiping Diaolou and Villages.

Кейпинг Диалоу по своята същност са укрепени сгради, разполагащи с наблюдателни кули. За първи път са построени в началото на династия Цин (1644-1912 г.), но достигат своя пик на строителство през 20-те и 30-те години на миналия век. През този период на това място и в окoлностите му е имало над 3000 такива структури.

За съжаление, в резултат на неблагоприятните климатични условия, многобройните земетресения, както и заради проведените военни действия в Китай, до днес са оцелели само около 1800 диалоу. Заради своята значимост през 2001 г. Държавния съвет обявява Кейпинг Диалоу за защитена културна реликва с оглед специфичната им и уникална архитектура. По-късно тези обекти са включени и в списъка на ЮНЕСКО с цел опазването им за бъдещите поколения.

Тези укрепени сгради изпълняват две функции - играят ролята на жилищни сгради и на защитни укрепления. В продължение на векове те са осигурявали защита срещу зачестилите набези от бандити. Имат формата на многоетажни кули, чиито дебели стени имат прорези за наблюдение. Времето е доказало, че тези укрепени жилища са успели до голяма степен да изпълнят целите, за които са били изградени. Издържали са на няколко нападения и в по голямата си част са оцелели въпреки лошото време и наводненията.

Кейпинг Диалоу

Към по-интересните примери на Кайпинг Диалоу е диалоуто RUISHI. То се намира зад село Jinjiangli и датира от 1921 г. Построено е на 9 етажа, което го превръща в най-високото диалоу. Смесица е между традиционния китайски стил, но се отличава с византийски си покрив и римския купол. То е един от най-ярките примери за хармонията между китайските и европейските стилове. Интерес представлява и Tianlu Lou, чието име в превод означава "Небесен успех".

Това диалоу се намира в Yong'an Li и датира от 1922 г. Построено е на седем етажа и от него се разкрива прекрасна гледка към околностите. Не забравяйте да посетите и Bianchouzhu Lou, което, като изключим архитектурата, доста наподобява на наклонената кула в Пиза. В превод името му означава точно Наклонена кула. То е построено през 1903 г. и се е наклонило в резултат на многобройните земетресения в региона. Истинско чудо е, че е оцеляло до наши дни. Него ще намерите в село Nanxing.

Неотдавна по телевизията излезна и документален филм за това китайско чудо на архитектурата, който носи името Кайпинг Диаолоу. Направен е в няколко епизода, в които ще можете да се докоснете до културата и бита на древния китайски народ.

Можете да посетите Кейпинг Диалоу и да се потопите в неговата магическа атмосфера по всяко време на годината, но най-благоприятните месеци за посещение на Китай са от април до май и от септември до октомври. Имайте предвид, че дъждовете тук са често срещано явление, затова непременно си вземете по-топли дрехи, чадър и дъждобран.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати