Исторически център на град Олинда

01.11.2013
Исторически център на град Олинда

Олинда (Olinda) е вторият бразилски град след Оуро Прето, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Той е едно от първите селища, създадени от португалските колонизатори по крайбрежието на Южна Америка. Изключително красив е и има богата история, която се е просмукала във вековните му църкви, представителни сгради, площади и величествени имения.

Разположен е в изключителен район, характеризиращ се с приказна природа. Всъщност според легендата лидерът на конквистадорите, Дуарте Перейра, виждайки красотата на долината, възкликва " О, Линда! ", което в превод от португалски означава "О, каква красота! ". Смята се че от това възклицание е останало и името на днешния град Олинда.

Олинда е основан през 1535 г. на брега на Атлантическия океан в един от най-красивите райони на Бразилия. Характеризира се с дълги бели плажни ивици, обрасли с палми, заоблени хълмове с причудливи скални образования, гъста тропическа растителност и цъфтящи долини.

Повечето от изисканите сгради в старинния център на града датират от 17, 18 и 19 в. Тогава Олинда е в своя разцвет. Като столица на Пернамбуко търговията в него процъфтява. Собствениците на намиращата се в близост мина изграждат своите красиви имения, които и днес свидетелстват за богатото минало на града. Тук се усеща една специална романтична атмосфера, която може да бъде усетена на малко места в Бразилия. Елегантната старинна архитектура впечатлява всички посетители на града.

Разходете се пеша из центъра, за да можете на спокойствие да се насладите на впечатляващите гледки, които ще се разкрият през Вас. Ща се натъкнете на стари църкви, изискани бели имения в стил френски барок и разноцветни къщи с бели колони. Музеите, които със сигурност трябва да посетите, са:

- Музеят за съвременно изкуство, който се намира във великолепна сграда, датираща от 18 в.

Олинда

- Музеят на науката

- Регионалният музей, в който има изложени много експонати, показващи как е протичал живота в града през вековете

- Музеят на религиозното изкуство, който съдържа експонати от началото на 17 в.

- Музеят на афро-бразилската религия, посветен предимно на култа към Наса Шамба. В него ще видите много интересни маски, свещени текстове, музикални инструменти и официалните костюми на духовенството.

През 1982 г. старият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО. Олинда не живее обаче само с миналото си. Днес този град се е превърнал в прекрасен курорт. Освен своето световно наследство той предлага на своите посетители красиви плажове, крайбрежни горички, лазурни океански води и като цяло много добре развита туристическа инфраструктура.

Тук е ежегодно се провежда и карнавалът на града, който доста се различава от този в Рио де Жанейро. Началото на манифестациите започва с гиганстки кукли, задвижвани от хора, които под звуците на самбата започват да ходят из улиците на града.

По време на карнавала няма никакво разделение между официалните танцьори и публиката, нито пък има значение пола или възрастта на участващите. Тогава Олинда е най-оживен и може би това са и най-подходящите дни, през които да го посетите.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати