Санта Круз де Момпокс

21.11.2013
Санта Круз де Момпокс

Със своите десетки цветни колониални сгради в испански стил, колумбийският град Санта Круз де Момпокс, е рай за чужденците. През периода 16- 19 в. той е бил един от най-значимите търговски центрове на испанските конкистадори и разполага с множество удивителни постройки, съсредоточени главно в историческата част на града, които биха Ви върнали назад във времето на испанската колониална империя.

От тогава до днес малко неща са се променили в облика на града и повечето сгради все още се използват по оригиналното си предназначение. Красотата на площадите, църквите, представителните сгради, спокойните улици и дружелюбното местно население са главната причина Санта Круз де Момпокс да се е превърнал в една от най-предпочитаните туристически дестинации в Колумбия. Заради запазеният си вид историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Historic Centre of Santa Cruz de Mompox.

Санта Круз де Момпокс се намира в северните части на Колумбия, в Боливар. Разположен е по протежение на река Магдалена, като главната му улица е изпълнявала функцията на дига. Основан е през 1537 г. и става особено популярен след изказването на Симон Боливар, което гласи следното: "Ако на Каракас дължа своя живот, то на Момпокс дължа славата си. " Той пристига тук през 1812 г. и благодарение на сформираната армия от мъже от града успява да спечели своята историческа битка в Каракас.

Санта Крус де Момпокс е един от най-старите и най-красивите градове в колониалната епоха на Колумбия и в продължение на векове благодарение на факта, че се е намирал на голям търговския път, е играл важна роля. През 18 в. река Магдалена променя своя курс и след като остава извън основните транспортни маршрути, той започва да губи значението си.

По време на своя възход обаче тук са построени едни от най-красивите сгради. Историческият му център представлява уникален архитектурен ансамбъл от особено значение за цяла Колумбия. Той е истински музей на открито, съхранил паметта на колониалната епоха. Сградите, проектирани в стил барок, са изключителен пример за испанската колониална архитектура.

Забележителностите в града са много. Дори и най-обикновените сгради се отличават с красиво резбованите си с ковано желязо врати и рамки на прозорците. Най-забележителните сгради, характеризиращи се с този вид изкуство, се намират на улиците Calle de la Albarrada, Calle Real del Medio и Calle de Atrás.

Основните забележитленосати, които задължително трябва да посетите, са църквата Санта Барбара, датираща от 1613 г. и Сан Августин от 1606. И двете ще Ви поразят със студеното си величие и богатите си декорации от флорални мотиви.

Интерес представлява сградата на болницата San Juan de Dios, която е основана през 1550 г. Това е най-старата болница в цяла Америка, която продължава и до днес да е действаща.

Можете да посетите Санта Круз де Момкопс по всяко време на годината, защото климатът в Колумбия е мек дори и през зимата. Отделете си достатъчно време, защото градът наистина ще успее да Ви го запълни.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати