Колония дел Сакраменто

12.12.2013
Колония дел Сакраменто

Уругвай често е пренебрегвана несправедливо като туристическа дестинация. А тези, които все пак са решили да я посетят се насочват най-вече към нейната столица, Монтевидео. Истинското бижу, неоткрито досега от гостите на тази южноамериканска държава, е Колония дел Сакраменто. Този град, разположен в приморския район на запад от столицата и заобиколен от характерната хълмиста гаучо местност, се явява най-стария град на страната.

Основан е през 1680 г. като военна крепост и в продължение на векове е културен, икономически и политически център на испанската и португалската корона. Крепостта, около която се е оформил старинния град, се издига на източния бряг на Рио Плата и още от създаването си е била апетитна хапка за много народи. Днес цялата старинна част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento.

Колония дел Сакраменто е столица на департамент Колония, разположен на границата на река Ла Плата и река Уругвай. В превод името му от испански би звучало като "Наредбата на града", но за това защо е кръстен така историците и до днес спорят. Важното е че тук туристите могат да видят красотата на варосани сгради, останали от колониалния период, измазани къщи, които са боядисани във всички цветове на дъгата и най-старата църква в Уругвай.

След основаването през 1726 г. на Монтевидео обаче градът Колония дел Сакраменто започва да губи своята водеща роля. Монтевидео се превръща в основно пристанище в естуара Рио Плата и наистина по-късно е обявен за столица на освободилата се от Бразилия държава Уругвай.

Днес този неголям уругвайски град, който в продължение на векове е бил желан от испанци, португалци и всякакви други завоеватели, е населяван от около 10 000 души. Често е посещаван от аржентинци, искащи да избягат от Буенос Айрес за няколко дена. Населението му се прехранва най-вече с изработка на текстил, кожа, както и с месопреработка.

Колония дел Сакраменто представлява истинското място, на което можете да наблюдавате такава смесица от архитектурни стилове. Запазил е очарованието на древността, множество колониални сгради, подвижни мостове и тесни калдъръмени улички, водещи до реката, на която все още се вижда стария фар.

Особено очарователен е Главния площад, пристанището, крайбрежната алея, Плаза де Торос и президентското ранчо Сан хуан де Анчорена. За романтично настроените натури ще е добре да посетят Улицата на въздишките, на която се намират множество цветни сгради, накацали по тесните улички. Тя фигурира на доста художествени платна, дело на художници от цял свят.

Не бива да се забравят и природните красоти на града. Тук има многобройни плажове, които наистина ще Ви очароват и на които ще се отпуснете, което за самите латиноамерикаци никак не е трудно.

Можете да посетите Колония дел Сакраметно по всяко време на годината, тъй като времето тук винаги е приятно. Могат да Ви изненадат единствено дъждовете, но температурите рядко падат под 20 градуса по Целзий.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати