Оазисът Улад Саид

05.02.2014
Оазисът Улад Саид

Всеки почитател на безкрайната шир от пясъци, оформящи най-голямата пустиня в света, Сахара, се е чудел каъв е животът в нея. Въпреки екстремните условия тук много хора са намерили решение площта ѝ да бъде използвана и са изградили малки и големи градове. Те са известни като оазиси и наистина изглеждат горе-долу както си ги представяме във фантазията си. В повечето от тях няма нарисуваните по приказките от 1001 нощ яркосини езерца, но наистина има зеленина, оформена от финиковите палми, които се считат за свещени. Едно от най-забележителните оазисни-градчета е Улад Саид (Aulad-Said), намиращо се на територията на Алжир.

Оазисът Улад Саид е сред най-големите оазиси, разположени на територията на Сахара. Намира се в северозападните части на Алжир и за разлика от много други оазиси, където хората живеят прекалено затворено, тук гостите не са рядкост и са посрещани добре от местното население. Въпреки че мнозина не проумяват как човек може да избере място за живот сред пустинните дюни, където дневната температура е около 50 градуса по Целзий, а нощната често пада под десет, Улад Саид всъщност е много привлекателно място. Тук, сред безплодната пустиня, ще видите течаща вода и цъфтящи дървета. Това е причината това място да има постоянни жители, които според последните преброявания са около 4000 души.

Хората в Улад Саид използват подпочвените води, прокопавайки тунели под земята, по които водата да достигне до обработваемите площи. Под земята се оформя т. нар. "пясъчна гъба", която се напоява, като в същото време не позволява на водата да се изпарява. Хората са прокопали канали, по които водата да достига до зеленчуковите градини и са направили възможно отглеждането на грозде, праскови, смокини, портокали и какво ли още не. В случая с Улад Саид каналите са били прокопавани от някогашните роби и то без никакви помощни средства. Не е ясно колко живота е коствало изграждането на тази напоителна система, която днес е живителна кръв за пустинята.

Водата, използвана тук от векове, е превърнала Улад Саид в огромна градина с пищна растителна украса. Особено внимание се отделя на подреждането на насажденията и растителността е етажирана. Най-високо се поставят стройните финикови палми, които тук се считат за свещени, а сред тях проточват дълги клони с тежки жълти плодове банановите палми. Под тяхната сянка растат по-дребни дръвчета, раждащи сочни праскови, кайсии и нарове.

Особено интересни са финиковите палми, които са създадени сякаш, за да виреят в пустинята. Според местните жители финиковата палма е сътворена от Аллах от глината, останала му след сътворението на Адам. Те твърдят, че това дърво обича да стои с главата в огъня и с краката във водата.

Финиковите палми живеят около 200 години. Нищо от тях не се изхвърля. Фурмите им служат за прехрана, стъблата се използват за гориво и за дървен материал, от кората им се правят въжета, а от клоните им огради и покриви. Дори костилките се смилат и се използват от населението за топла напитка, наподобяваща кафе.

Улад Саид е едно наистина привлекателно място за всеки решил да се разходи из алжирската част на Сахара. Повечето къщи тук са едноетажни, с плоски покриви, оградени с високи и дебели зидове. В дворовете им растат живописни градини и китни дръвчета с едри портокали и лимони. Всичко тук радва окото, а жегата не се усеща сред прохладата и свежестта на финиковите палми.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати