Риомаджоре

25.01.2014
Риомаджоре

Една от най-интересните туристически цели в Италия безспорно е Чинкуе Тере, разположено съвсем близо до границата ѝ с Франция. Регионът, известен като Италианската ривиера или Ривиерата на цветята, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. И това не е никак случайно. Тук сетивата на всеки ще се изострят, откривайки една недокосната приказна природа, завладяващи морски пейзажи и най-вече неустоим романтичен копнеж към миналото. Това се дължи на непромененият начин на живот на местните жители, на спокойствието им и мъдростта им, на гостоприемството им и непринудеността им. Всичко тук се е запазило по начина, по който е било и преди векове.

В превод Чинкуе Тере означава Петте Земи. Това са малките, но изключително живописни селца Риомаджоре, Манарола, Корниля, Вернаца и Монтеросо ал Маре. Особен интерес представлява Риомаджоре (Riomaggiore), кацнало върху скалистото крайбрежие на Средиземно море. Погледнато в административен аспект това малко рибарско градче е част от провинция Ла Специя, област Лигурия. Разположено в китна долина, то се радва на голям интерес от страна на гости от цял свят.

Красотата на Римоаджоре се крие най-вече в уникалните му гледки и усещането за мир и спокойствие. Можете да си изберете различни пешеходни маршрути, при които ще можете през цялото време да съзерцавате тъмносиньото море, ще минете през вековни кестенови гори, ще усетите аромата на разнообразните цветя, които виреят по хълмовете и ще се натъкнете на уникални цветни панорами.

Риомаджоре притежава и изключителна архитектура, която няма как да не възхити всеки негов посетител. Ако очаквате старовремски постройки, богато резбовани врати или старинни църкви или катедрали, Риомаджоре ще Ви изненада. То не притежава кой знае какви забележитености. Впечатлява обаче с накацалите сякаш една върху друга пъстри жилищни кооперации, които са боядисани във всички цветове на дъгата и сякаш се усмихват на слънцето и синьото море. Човек рядко може да изпита другаде такова усещане, каквото може в Риомаждоре.

Разходете се из главната улица на градчето, която се казва Виа Коломбо. На нея са разполжоени многобройни заведения и винарни, които приканват с цветните си витрини своите посетители. Имайте предвид, че Чинкуе Тере е известен със своите първокачествени вина, на което веднага ще Ви наведат лозниците, простиращи се по хълмовете над града. Тук се произвеждат сухото вино "Чинкуе Тере" и полусладкото "Скиакетра", така че не пропускайте да се възползвате от възможността да ги пробвате в тяхната автентична среда.

Риомаджоре, Италия

Кухнята на Риомаджоре също се слави с богатството си. Както повечето морски градове на Италия и тук сред специалитетите се открояват морските дарове и особено салатите и ястията от аншоа. Заради благоприятният климат и маслиновите дръвчета вирят отлично, поради което Риомаджоре е известен и с качествения си зехтин.

Риомаджоре е първото селце, което заедно с останалите четири е свързано чрез Синята пътека. Ако искате от Риомаджоре да стигнете до Манарола, което е най-старото селце, трябва да поемете по Пътя на влюбените - безспорно един от най-красивите и романтични маршрути, по които сте минавали.

Риомаджоре е красиво през цялата година, но за предпочитане е да избирате пролетните и летните месеци за посещение, тъй като тогава природата е изключително пъстра, хълмовете са обрасли със зеленина, а лъчите на слънцето огряват сгушените шарени постройки на градчето.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати