Асти

23.02.2014
Асти

Когато човек реши да посети Италия, той почти винаги иска да се запознае със световноизвестните туристически дестинации като Венеция, Милано или Флоренция. Много често такива маршрути могат да бъдат доста изнервящи поради големия интерес от страна на туристи от цял свят, особено ако е в разгара на сезона. Затова, ако се намирате в Северна Италия през лятото, е по-добре да потърсите по-малки градчета, които в същото време ще разкрият автентичния чар на тази прелестна държава.

Италия е популярна с вината си и много за тях и за древните лозарски традиции ще можете да научите в сравнително малкото градче Асти (Asti), разположено на река Танаро в едноименната провинция Асти на област Пиемонт. То е населявано от около 80 000 души и има древна и богата история, започваща още през 89 г. пр.н.е.

По-често свързван само със сладкото газирано вино, което се произвежда в града, Асти всъщност е център на най-престижния винарски регион в Италия, както и забележителен град, скрил в себе си средновековни кули, елегантни църкви и красиви къщи с топли червеникави покриви.

В северна посока от главната ж.п. гара се намира площад Пиаца дел Кампо дел Палио, който е и най-големият в Асти. Някога в края на септември тук са се провеждали конни надбягвания. Изборът за месец на провеждането им е свързан със съвпадането на винарския панаир, който се е провеждал в Сиена. Зрелището трябвало да покаже смелостта на ездачите и наистина е било доста безпощадно.

Зад този площад се намира друг, който има формата на триъгълник. Това е Пиаца Алфиери. Основна забележителност тук е статуята на местния поет и драматург Виторио Алфиерти (1749- 1803), в чиято чест е кръстен площадът и главната улица на града.

Град Асти

Ул. Корсо Алфиери преминава по протежение на целия старинен център на Асти. На източния ѝ край се намира църквата Сан Пиетро ин Консавия, която датира от 15 в. Характеризира се с декорация от теракота, прелестни фрески от 17 в. и атрактивна фасада на манастира към нея. До нея пък е разположен романския баптистерий, който ни връща към периода 10-12 в., без да се знае точната година на създаването му. Някога е бил църквата на рицарите на Ордена на Св. Йоан от Йерусалим, които са се установили тук.

В западна посока от Пиаца Алфиерти се намира храма Collegiata di San Secondo, датиращ от 13- 15 в. и кръстен в чест на патрона на града. Тук ще се натъкнете на красиви фрески от 15 в. и на няколко поизведения на Гандолфино д`Асти. В района около Корсо Алифиери все още се издигат някои от средновековните кули, които някога са красели Асти и са го направили известен. Задължително посетете Торе дей Коментини, елегантната Торе Трояна и най-отдалечената Торе Романа. Тя е построена върху руините на по-древна кула, в която е бил държан в плен Сан Секондо, романски войник.

В близост се намира и готическата катедрала от 14 в., която има уникален портал, дело на неизвестен майстор от 15 в. Впечатление правят фреските от 18 в., бокалите, на които са изписани древни букви и две декорации от периода 12- 13 в., които се намират в западния ъгъл на трансепта.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини