Сполето

23.02.2014
Сполето

В Централна Италия се намира един изключително красив град, който е известен със старинната си история и с многобройните си църкви. Разполага с красива природа, която често приканва към разходки на открито неговите посетители.

Със своето население от около 40 000 души той е сред малките италиански градове, които обаче често са посещавани от туристи заради съкровищата, които се крият в него. Това е Сполето (Spoleto), намиращ се в едноименната община в провинция Перуджа.

Създаден от жителите на регион Умбия, Сполето се превръща в една от най-значимите римски колонии в Централна Италия. Това веднага е забелязано от ломбардците, които през 7 в. го превръщат в столица на едно от трите си италиански херцогства. След известен период, през който градът е независим, попада в ръцете на папството през 1354 г.

Сполето, който е заобиколен отвсякъде с гори, е може би най-обичаният град, разположен по хълмистите части на Умбрия. Изтънчената му атмосфера е допълнително облагородена с уникалните му исторически и архитектурни паметници, както и с фестивала Due Mondi, който е един от водещите фестивали на изкуството в Европа. Провежда се всяка година през юни и юли и може би именно това е най-подходящото време, през което да посетите този приказен град.

В южната част на площад Пиаца дел Меркато се намира великолепната арка Аркоди Друсо, която датира от 1 в. Тази романска арка е свързана с църквата Сант` Ансано, чиято крипта е покрита с фрески, за които се преполага, че е възможно да датират от 6 в.

град Сполето

Виа Аврелио Сафи, който се намира в северната част на площада, завършва с църквата Сант` Еуфеиа. Тази относително изчистена романска църква датира от 10 в. Известна е заради нейната женска галерия, някога изплзвана за разделяне на паството в зависимост от пола на богомолците.

Малко по-нататък се намира Площада на катедрала, над който естествено се издига катедралата на града, която датира от 12 в. Тя се отличава с една от най-елегантните фасади на катедралите, които можете да видите в Италия. Запълвайки апсидата на бароковия интериор е съвсем нов похват.

Последното произведение на изкуството тук е направено от Липо Липи през периода 1467-1469 г. Показани са сцени от Битието на Дева Мария. Куполът, известен като Капела Ериоли е украсен с незавършената картина "Мадона и Младенеца" (1497) на Пинтурикио.

Сполето Италия

От останалите църкви най-добре е запазена Сан Салвадоре от 4 в. Тя се намира в главното гробище на града. Недалеч от нея се намира и Сан Понциано, която се откроява със своята романска фасада от, типична за Умбрия. Криптата ѝ датира от 10 в., която е подсилена от колони и е декорирана с фрески във византийски стил.

Романската църква Сан Григорио на площад Пиаца Гарибалди датира от 1069 г., но поради тесните си размери и нефункционираща камбанария тя от векове се е сляла с останалите постройки. Предполага се, че в близост до нея са погребани над 10 000 християнски мъченика. Те са били заклани в някогашния романски амфитеатър, следи от който могат да бъдат открити сред руините на Виа дел Анфитеатро.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати