Картмел

11.03.2014
Картмел

Великобритания може да предложи на своите гости изключително красива природа, безброй живописни кътчета и красиви старинни градове. Въпреки че повечето нейни посетители се насочват към световноизвестната ѝ столица, Лондон, или към другите огромни мегаполиси, като Манчестър, Саутхамптън, Ливърпул или Плимут, тя може наистина да Ви изненада и с куп не толкова известни местенца, които предоставят изключителни възможности за отдих и релакс. В повечето случаи те не се споменават в туристическите брошури, което е причина да са запазили своя автентичен чар. Истински пример за това е село Картмел (Cartmel), което ще остави незабравими спомени у Вас.

Картмел е изключително китно и живописно селце, разположено в Кумбрия. Преди е принадлежало към региона на Ланкашир, но след направените административни промени на териториите на Англия през 1974 г, попада в новосъздадената Кумбрия и сега е част от Пфалцграфство Ланкастър. Селото е било известно като Къркби в Картмел, тъй като в него се е намирала църквата на по-голямото графство Картмел. Основната забележителност в него е клона на построеният през 12 в. манастир.

Историята на града започва през 677 г., когато крал Егфрид от Северна Умбрия подарява териториите на Св. Кутбърд. Малко по-късно е изградена църква, която е създадена с идеята да следва каноните на Св. Августин. В продължение на над 800 години, тя посреща хиляди християни, дошли да се помолят за опрощение на греховете им. Дори и днес всяка година селцето приветства над 60 000 пилигрими и туристи, чули за очарованието на природата, запазилите се вековни традиции на местните жители и красивата им старинна църква.

Картмел, Англия

Днес Картмел се свърза с т. нар. Лепкав карамелов пудинг, който може да се закупи в най-различни размери в магазина на селото. Изобретен е преди около 20-тина години и веднага придобива популярност. Въпреки че вече се е превърнал в един от символите на селцето и всеки гост на Картмел иска да пробва този вкусен сладкиш, можете да сте сигурни, че дори днес лепкавите карамелови пудинги се правят в домашна обстановка, без никаква механизация на труда.

Селцето е известно и със своите конни надбягвания. Официално те са започнали през 1856 г., но според историческите данни са се провеждали в района на Картмел още от средата на 15 в. Тогава отегчените монаси са търсели начин да се разсеят и да се забавляват и са започнали да организират надбягвания с мулета. Тази традиция продължава и в наши дни и привлича многобройни туристи и гости към китното селце.

По време на конните състезания, които се провеждат в Картмел, се състоят и няколко фестивала, заслужаващи вниманието Ви. Подробна информация за тях можете да намерите на официалния сайт на селцето.

Можете да посетите Картмел по всяко време на годината, но е добре да си вземете чадър и дъждобран дори и през лятото, тъй като Великобритания е пословична с дъждовното си време. В никакъв случай не пропускайте да посетите ресторант L'Enclune, който е придобил слава доста извън пределите на селото.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
SStan
SStan
12.03.2014 13:08
Наистина красиво местенце! Благодаря!
0
0