Хелина

16.03.2014
Хелина

Интересните места, които можете да посетите в САЩ са безспорно много. И тук не става дума само за големите мегаполиси като Ню Йорк, които присъстват във всеки пътеводител. Автентичният американски дух се усеща най-добре в по-малките градове, които не са толкова известни сред туристите. Типичен пример за това е Хелина (Helena), разположен в окръг Луис и Кларк, Монтана.

Като главен град на Монтана, Хелина успешно е успял да се модернизира като в същото време е запазил историческия дух на Стария Запад. Продукт от 1864 год. от Златната треска, Хелина се е превърнал от обикновено миньорско селище в изтънчен американски град със собствена симфония, театри и огромен мол в центъра му. Разположен по средата между Национален парк Глейсиър и Йелоустоун, той е чудесна спирка за пътуващите между тях, както и перфектно място сам по себе си за любителите на природата, тъй като разполага с умопомрачителни гледки и предлага на своите посетители безброй пешеходни маршрути, както и възможност да се разходят с корабче или просто да се отдадат на риболов.

Стратегическото място, от което да започнете опознаването на град Хелина е Историческия музей на Монтана. Наред с ценни експонати, показващи миналото на града и на целия щат, в него ще можете да се включите в т. нар. Пътешествие към Последния шанс, което продължава около един час. Именно на него ще разберете как възниква селището, по времето когато Златната треска вече е в залеза си, а находищата от ценни метали са на изчерпване, за разлика от желаещите бързо забогатяване. Този момент е известен в американската история като Период на последния шанс.

Сградата на капитолия, разположена в центъра на града, разполага с няколко разкошни произведения на изкуството, включително и статуя на Джанет Ранкин, първата жена член на американския Сенат, станала популярна с изказването си: "Можеш да спечелиш война толкова, колкото и земетресение."

Подслонен в сградата на някогашния затвор, центъра Myrna Loy представя чуждестранни филми, организира танцови и музикални представления, както и изложби.

Хелина, САЩ

Най-добрият начин да обхванете с поглед целия град е като се изкачите на върха на планина Хелина. Също така можете да се спуснете по река Мисури, така както някога Луис и Кларк са сторили и техния екип се е превърнал в първата американска експедиция прекосила територията между Атлантическия и Тихия океан и върнала се обратно.

Няма много евтини места в Хелина, на които да отседнете. Добър вариант, който ще Ви струва около 40 долара единичната стая през лятото и 35 долара през зимата, е Budget Inn Express. Той предлага широки, добре подредени и изчистени стаи и се намира съвсем наблизо до центъра на града.

Заведенията в Хелина са разнообразни. Вкусни сандвичи и всякакъв вид бургери и хотдоци можете да намерите почти на всяка крачка. Ако искате да пробвате характерния за региона вкус на сусам, можете да си поръчате ястие в Bert & Ernie's.

Можете да посетите Хелина по всяко време на годината, но топлите летни месеци са със сигурност за предпочитане.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати