Флагстаф

15.03.2014
Флагстаф

Роден на 4-ти юли, когато е Националния ден на независимостта на Америка, град Флагстаф (Flagstaff), е създаден като място за почивка по пътя на трансконтиненталната железница. Основна причина за това са планинските му извори, предоставящи чудесна възможност за отмора по пътя до Тихия океан.

През последните 100 години Флагстаф е бил известен с развитата си индустрия за производство на дървен материал, но той вече започва да гледа към бъдещето и туризмът в него лека-полека се развива. Факт е, че едно нещо все още не се променило- Флагстаф и днес е главна почивна база за отправилите се пътешественици към Югозапада. Влаковете преминават през него 72 пъти на ден, а туристите, отправили се към Гранд Каньон, Седона или Петрифийлдската гора, го преоткриват като място, на което да пренощуват ден-два.

Енергичните и гостоприемни граждани на Флагстаф посрещат своите гости с ароматно кафе през деня и ги изпращат по стаите си с ненадминато пиво. Много от жителите на града са всъщност туристи, отбили се тук уж за няколко дни, но решили да прекарат остатъка от живота си сред красивата природа на Американския Югозапад.

Флагстаф

Каубои, които вече са се пенсионирали, притежатели на първите модели Волво, представители на Новото поколение и сериозни алпинисти представляват една голяма част от общността на Флагстаф.

През 1894 Пърсивъл Лоуел решава да построи своя обсерватория във Флагстаф. В нея на 18 февруари 1930 год. Клайд Тобмо открива Плутон, деветата планета от Слънчевата система, докато изследва методично две фотографии на космоса. Факт е, че откриването на планетата е резултат от систематичното ѝ търсене и за лова ѝ Томбо е използвал уред, наречен "компаратор".

Компараторът е сменял много бързо двете изображения, които е получил, като тази бърза смяна дава възможността да се види малка разлика, която да е основание да се смята, че това тяло е със забележимо видимо движение. Това означава, че става въпрос за планета.

Флагстаф

Боб Милис, директор на обсерваторията, споделя :"Трябва да посетите обсерваторията Лоуел, където се пазят оригиналите на двете фотографии, както и оригиналния окуляр, с който Томбо е работил, за да разберете какво изключително откритие е това всъщност. Обектите на изображенията са изключително слаби, което пък показва уменията, концентрацията и степента, с която Томбо се е отдал на работата си"

Обсерваторията на Лоуъл е естествено и най-голямата атракция във Флагстаф. Дневно време има организирани обиколки с екскурзовод, на които ще разберете повече подробности за създаването и историята на лабораторията, както и подробни детайли относно това велико откритие. Можете да посетите и музея, представящ едни от най-първите снимки и документи, направени от Клайд Томбо.

Друг вариант е да посетите Музея на Северна Аризона, който се намира само на няколко минути северно от града, който ще Ви запознае с историята на първите индиански племена в региона. Галериите му са дом на изключително интересни предмети, както от ежедневието на първите заселници, така и на някои любопитни артефакти от света на динозаврите.

Можете да посетите Флагстаф по всяко време на годината, но имайте предвид, че през лятото местата за нощуване са доста ограничени и е добре да си направите предварителна резервация.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати