Кайруан

26.02.2010
Kairouan

Кайруан е най-старият град в Тунис, а след Мека, Медина и Йерусалим това е четвъртият свещен град за мюсюлманите. Разположението му е в централната част на страната. Транспортът за посетителите е удобен, като има ежедневно автобуси. Тези, които желаят могат да си наемат автомобил от Тунис, Суса, Мактар и Сбейтла. Площта на област Кайруан е 6 712 км², а населението е около 546 000 души.

Кайруан е основан през 670 г. от арабите и е избран от Окба Обн Нафи, след като е получил божествено провидение.

След създаването си през 7 век, той се превръща във важен център за ислямската религия и вероучение, което привлеча голям брой мюсюлмани от различни части на света като поклоници.

Свидетелство за това е голямата и внушителна джамия Сиди Угба (Sidi-Ugba). Значителна част от постройката е издигната върху първоначалните строителни материали на храма.

Други части като колоните и стълбите са били взети от други рушашти се сгради наоколо. Цели 414 колони влизат в състава на джамията, а почти всички са били взети от развалините на Картаген. В по-ранни времена е било забранено да се броят, защото се считало, че това води до ослепяване. Друга легенда пък твърди, че този, който успее да се провре между две съседни колони, никога няма да отиде в рая.

Огромното значение на джамията пък е родила вярването, че седем поклонения тук са равни на едно ходене до Мека.

Кайруан

Сукът или главният пазар на Кайруан е заобиколен от стени. На него туристите могат да си купят всевъзможни изделия като вази и стоки, изработени от кожа.

Особено популярен градът е с изработката на невероятно красиви и разноцветни килими. Както и в повечето големи градове в Тунис, и тук търговци разчитат на туризма за голяма част от доходите си.

В Кайруан чижденците могат да се насладят на уникалните местни сладкиши, с които е популярен градът.

Тук са се снимали и немалко световноизвестни филми като например „Похитителите на изчезналия кивот”, чиито уличните сцени, пресъздаващи Кайро се филмират из улиците на Кайруан.

Специфична за града е честата смяна на имената на улиците, в резултат на което повечето от тях са известни и със старото, и с новото си име.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини