Полонарува

25.07.2011
Полонарува, Индия

Полонарува (Polonnaruwa) е вторият най-голям по значение и размери исторически древен град паметник на Шри Ланка. Тази втора столица на страната (след Анурадхапура (Anuradhapura) е разположена в централната част на северна Шри Ланка, като от сегашната столица Коломбо (Colombo) се намира на 216 км.

Полонарува става централно седалище на империята на крал Виджайбаху след опадъка на Анурадхапура през 11 в. Преди това селището е служело като провинциална резиденция за отдих навладетелите. Само два века градът запазва статута си на главен център на Шри Ланка. Разположението му е стратегическо, като се намира покрай река Махавели. Най-интересните исторически паметници, които са запазени до днес са Брахманските паметници и един уникално красив град-градина.

Едно от предимствата на старинното селище е, че повечето аргеологически забележителности са разположени в една компактна област, която лесно и бързо може да бъде разгледана. Особено впечатляващи са Брахманските паметници, които представляват хоризонтални и вертикални статуи на Буда. Тук може да се види уникална каменна скулптура на полегналия Буда пред храма Гал Вихара.

Освен тези статуи задължително тук трябва да се видят монументалните руини на чудно красивия град-градина, които са изградени през дванадесети век от владетелят Паракрамабаху l. Освен чудните градини владетелят има заслугата за изграждането на изкуственото езеро Паракрама, което впечатлява с майсторската си напоителна система. То е съхранявало вода за напояване на оклностите в разстояние от 2400 хектара, като и до днес съществува.

Статуя на Буда, Полонарува, Индия

Главният дворец на Паракрамабаху пък е разположен в Кралската цитадела, заедно с още няколко по-малки административни сгради. Изработен изцяло от камък, замъкът е ограден от еднометрова защитна стена и се отличава със сложната си архитектура. Пред укрепителната стена са разположени Лотосовите или Кралските бани.

На туристите тук не се препоръчва да се хранят с продукти и ястия, приготвени по уличните пазари и павилиони. Най-добре е хапването да става в малките ресторанчета, които съхраняват храната в охладени места.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати