Чешки Крумлов

05.12.2010
Cesky Krumlov

Чешки Крумлов (Cesky Krumlov) представлява живописен и красив малък средновековен град, разположен в южната част на Република Чехия, в областта Южна Бохемия. От тук границата с Австрия е съвсем наблизо, както и високите части на възвишенията Сумава. Самото историческо градче е изградено по поречието на река Вълтава.

Ако сте решили да посетите Чешки Крумлов бихте могли да го направите, като се качите на запишете на еднодневен круиз до града. От столицата на страната до Чешки Крумлов пътуват редовни автобусни и влакови линии. Ако вземете автобус пътят трае около 3 часа, а качите ли се на влак, ще пътувате около 4 часа и половина.

Със своята красива и добре запазена историческа част, градът Чешки Крумлов е признат за един от най-красивите градове, не само в Чехия, но и на територията на Стария континент. От 1992г. Чешки Крумлов фигурира в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Безспорно най-голямата туристическа атракция в Чешки Крумлов е готическият дворец, който е издигнат на западния бряг на река Вълтава през 13 в., а три век апо-късно е преобразен в ренесансов стил. Разположен срещу стария градски централен площад, до замъка се стига по т. нар. Червен мост. Той е изграден над ров, а по него се стига до най-старата част на царската крепост. В нея поможе да видите очарователни кули в ренесансов стил, орнаментирани с карасиви фрески. Като цяло площта и постройките на дворцовия комплекс са толкова обширни, че туристическите бюра организират три самостоятелни обиколки на различните му части.

Чешки Крумлов

Забележителен тук е уникалният театър, чиито декори и реквизит са образци на оригиналните, които са се използвали прди векове. Архитектурата на постройката е в стил рококо, ежегодно тук може да се гледа една оперна постановка. В същият архитектурен стил е решен и мраморният парклис „Свети Георги”. Докато обикаляте из тези исторически сгради в Чешки Крумлов, няма как да пропуснете красивите градини и алеи, които са почти навсякъде из дворцовия комплекс. Зрелищна забележителност представлява и каретата от 24-каратово злато, която е била използвана само веднъж.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати