Гданск

24.07.2011
Пристанището в Гданск

Гданск (Gdansk) е красив старинен град, чието историческо минало обаче неизменно е свързано с първите залпове при избухването на Втората световна война. Тук край бреговете на този полски град през 1939 г. германският военен кораб Шлезвиг – Холщайн открива огън по полският морски форт Вестерплате.

Известен още като Данциг (Danzig), както е немското му име, градът се намира в северната част на Република Полша, като е столица на област Померания (Pomerania). Гданск е невероятно красив старинен град, който лежи на Балтийско море, а едновременно с това е и най-важното и голямо полско пристанище. Заради възловото си стратегическо разположение, Гданск е и основното пристанище на цяла Северна Европа. Този шести по големина град в цяла Полша се намира в непосредствена близост до по-малките Сопот (Sopot) и Гдиния (Gdynia).

Gdansk

До Гданск може да се стигне по въздушен път, като на 14 км от него е разположено международното летище Лех Валенса с полети от почти всички по-големи европейски градове.

Под името Данциг балтийският град е известен от 14 век, когато е завладян от тевтонските рицари и превърнат в проспериращо международно пристанище. Но самият град е основан още през 9 в. По време на Втората Световна Война Гданск е сринат почти до основи, но не след дълго значителна част от историческият му център е реставриран почти изцяло.

Когато се разходите в Гданск, няма как да останете равнодушни от красотата и невероятна атмосфера, която цари навсякъде в града. Не случайно той се счита за най-красивото населено място по Балтийско море с невероятната си старинна архитектура. Тя издава, че някога пристанището на Гданск е било един от най-богатите морски градове в цяла Европа.

Гданск

Улиците и сградите на Гданск са по-големи от който и да е друг средновековен град. Не пропускайте да посетите църквата „Дева Мария”, която се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Навсякъде из малките красиви улички в стария град има невероятни исторически забележителности. Няма как да не забележите и големия централен площад на града – „Длуги Тарг”, както и да не се разходите по крайбрежния кей.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати