Сигишоара

10.01.2013
Сигишоара

Сигишоара е идеален пример за малък укрепен средновековен град на територията на Румъния. Сигишоара е разположен е в централната част на страната, насред известната област Трансилвания, в долината на живописната река Търнава. От този исторически град столицата Букурещ е на около четири часа и половина път с кола или автобус. Градът е прочут с красивата си средновековна Цитадела, която през 1999 г. беше включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сигишоара е основан през 12 в. от т. нар. трансилвански саксонци, но мястото тук е било населено още в древността от римляните. Днес западната архитектура и средновековните църкви с техните прелестни камбанарии превръщат Сигишоара в популярна туристическа дестинация за почивка.

Улица в Сигишоара

Всяко лято тук се провежда Фестивал на средновековните изкуства, по време на който градчето се озвучава от средновековна музика. По време на празника може да видите артисти и участници, облечени като рицари и дами, както и различни танцьори, жонгльори и кукловоди. Повечето от тях пресъздават различни етюди от Средновековието.

Сигишоара е привлекателна туристическа дестинация в Румъния, защото тук се намира къщата на Влад Цепеш (Набиващия на кол) или по-известен като Граф Дракула. Именно този тираничен владетел е вдъхновил Брам Стокър за написването на популярния му роман "Дракула".

Часовниковата кула в Сигишоара

Средновековната Цитаделата е построена през 1360 г. с цел да защитава главния мост тук. Днес в нея се влиза през часовниковата кула, която е една от деветте оцелели от общо 14 такива кули. Дървеният часовник е поставен на върха на Цитаделата през 1604 г. До двата големи циферблата са измайсторени две лилави фигури – войн и ангел, носещ две свещи, който се задвижват от часовниковия механизъм.

Различните кули в Сигишоара са изградени в продължение на два века- между 14 и 16 в. Те са кръстени на различни занаятчийски гилдии, като ковачи и обущари. Улиците на града са запазили старинното си очарование, като са малки и павирани. По тях може да се видят различни занаятчийски дюкяни, както и красиви къщи боядисани в жълто, охра, зелено и розово.

Ако решите да посетите това прекрасно градче, непременно ще ви се наложи да опитате местния специалитет "мичи", който се прави от мляно свинско месо, като се пече на скара и се сервира горчица и хляб.

3.7
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати