Ескориал

28.12.2009
Escorial

Ескориал (Escorial) е забележителен испански град, който се намира на около 45 км в северозападна посока от столицата Мадрид (Madrid). Сгушен в подножието на Сиера де Гуадарама, градът предлага редица исторически паметници у уникални архитектурни постройки. Официалното име на града е Сан Лоренсо де Ел Ескориал, а до него най-лесно може да се стигне с влак или автобус от испанската столица.

Безспорно главната атракция на Ескориал е световноизвестният манастир Сан Лоренцо де Ел Ескориал, който от 1984 г. е вписан като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е централното политическо седалище на Испанската империя по времето на цар Филипе II.

През 1557 г. испанците побеждават френските войски и разрушават посветената на Св. Лоренцо постница. На нейно място царят дал обет да построи нова достолепна сграда, в резултат на което се появява дворецът Ескориал. Строежът му започва през 1563 г. и завършва през 1584 г.Бащата на Филипе II предсмъртно кара си на си да обещае, че ще идигне кралски мавзолей с църква. В крайна сметка Фелипе спазва обещанието си и завещава на поколенията уникалния дворцов комплекс.

Ескориал

Този монументален архитектурен ансамбъл обединява в себе си кралски дворец, манастир и библиотека. Ескориал събира зад стените си два самостоятелни архитектурни комплекса с огромно значение за испанската история: кралският августински манастир Сан Лоренсо де Ел Ескориал и Ла Фреснеда, кралска ловна хижа, на няколко километра от него, използвана за уединение от испанските крале. През 16 и 17 в. Ескориал функционира едновременно като манастир и като официална резиденция на испанските крале.

Строгата фасада на двореца Ескориал с нейните сиви гранитни стени слага началото на нови архитектурен стил дезорнаментадо, което значи „без орнаменти”. В библиотеката и кралския пантеон, както и в базиликата еизложена значителна барокова колекция, която е наслество на Хабсбургите.

В самата базилика на Ескориал или по-точна в параклиса й може да се види уникално разпятие, което е дело на Бенвенуто Челини. Библиотеката тук притежава огромното богатство от 40 000 книги и ръкописи, а в дворцовия музей могат да се видят творби на Бош, Тинторето и Тициян.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати