Опорто - Порто

24.03.2010
Порто

Опорто (Oporto) или само Порто, както го наричат местните жители, е вторият по големина и значимост град в Португалия. Разположен на устието на река Дуро (Douro river) градът е столица на регион Норте (Norte), който се намира в северната част на страната. Латинското му наименование е Портус Кейл, което в последствие дава името на цялата страна.

От средата на 19 в. във скалдовете на Вила Нова де Гейа местните производители на вино складират производството си да отлежава. На хълма, отвъд реката днес са изградени офисните постройки на над 60 фирми, занимаващи се с търговия с вино. За посетителите на града е позволено да посетят по голямата част от тях, както и да вкусят от вината.

Oporto

През 1678 г. Великобритания обявява война на Франция и блокира всички френски пристанища. Това предизвиква криза в търговията с вино. Великобритания се насочва към Португалия като алтернативен източник на напитката. Първите партиди от град Опорто обаче не се харесали особено на жителите на Острова, но били единствената алтернатива на френските вина.

Постепенно обаче технологията на производство се усъвършенствала и към края на ХIХ в. в Опорто десетки търговски къщи, предимно от Шотландия, изнасят хиляди литри вино за Албиона и за останалите европейски страни. Тайната на това червено вино е, че производителите прибавят капки бренди, за да спрат ферментацията, тогава, когато гроздовият елексир е с най-силен и наситен вкус.

Днес самата река Дура е една от главните туристически атракции тук, защото през 80-те години на миналия век са изградени пет бента по протежението на реката. Те позволяват организирането на плаване с круизи във вътрешността на Португалия. Ако имате възможност непременно се качете на корабче за една такава туристическа обиколка, защото ще имате възможност да разгледате зреещото грозде в красивите лозови масиви, засяти по хълмовете.

Porto

Няма как да не ви направи впечатление огромнит двуетажен мост „Дом Луиш 1”. Близо до него е разположен августинският манастир „Сера ду Пилар”, построен през 16 в. В самия център на Опорто пък може да видите внушителната постройка на катедралата „Се”, която датира от 12 в.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати