Жеравна

07.10.2011
Живописното село Жеравна

Жеравна е едно от най-живописните села в България. Малките улици, старите, но все пак китни къщи в съчетание с невероятната красота на природата в района превърнаха селото в последните години в атрактивна дестинация за селски туризъм. Жеравна се намира в Югоизточна България, като е част от област Сливен.

Селцето е разположено живописно сред хълмист планински район. Жеравна се намира в средния дял на Стара планина, недалеч от град Котел. Средната надморска височина на селото е около 600 метра, а най-високият връх в землището е "Разбойна", който достига до 1128 метра надморска височина. В Жеравна има 330 къщи, в които живеят малко над 500 жители.

Възрожденска Къща в Жеравна

Жеравна се намира на удобно за пътуване място, само на 32 км от "Петолъчката" на пътя София-Бургас. Пътищата са в много добро състояние, а през зимата редовно се почистват от снега (когато има такъв). Мекият зимен климат изключва възможността за блокиране на транспорта за повече от 24 часа. Разстоянията до Сливен, Бургас, Варна и София са съответно 48, 110, 184 и 333 км.

Данни за заселването на района на днешна Жеравна има още от древни времена. Сред главните причини хората да се установят в землището на Жеравна е, че местността е изключително богата на множество извори , в които тече бистра и студена вода.

Исторически Музей в Жеравна

Най-старите жители, от които са останали свидетелства са траките, които по това време са били част от Римската империя.

Местна легенда разказва, че някога земите са били притежание на сестрата на цар Иван Шишман, дадена за съпруга на султан Мурад. Турците дали на Жеравна статут на свободно селище. Тук турци не можели да се заселват, а ако се наложело да го посетят, трябвало задължително да слязат от коня си и го водят. Жеравненци не плащали данъци, но имали задължението да изпращат всяка година определен брой войници на султана.

Днес в музея на Жеравна може да видите уникални монети от 2 и 3 век. В Историческия музей може да видите още ритуални тракийски предмети на траките, използвани при погребални обреди – сред тях са глинени делви и съдове и накити. В околността на Жеравна има останки от много манастири, които датират от 12., 13. и 14. век. Сред най-интересните исторически забележителности на селото е манастирът “Света Богородица", която е разположена в месността ”Клепалото”. Руините на манастира са особено интересни. Той бил издигант в полите на малък хълм. Манастирът имал и камбанария на върха си, чиито звън се разгласявал из околията на Жеравна.

Кафе в Жеравна

От римско време са и останките от укрепление на близкия връх.

Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. През селото тече река Зервона, която дели живописно селото на две части. Жеравна е и световноизвестен архитектурен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз. Тук може да разгледате къща-музей "Йордан Йовков”, която работи от 08:00-12:00 и 13:00-17:00 ч. без почивен ден. В селото са запазени над 200 дървени къщи (всяка паметник на културата), строени по време на Възраждането. Някои от тях са на повече от 300 години.

Тиха уличка в Жеравна

Село Жеравна е едно от чудесата на българския-майстор строител, като голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с неповторима художествена форма. В духовно просветно отношение Жеравна е била културно средище за целия регион, а Хилендарският манастир е имал свой метох в селото. Запазен и до днес той се намира в непосредствена близост до църквата. Смята се, че именно тук е направен преписа на "История Славянобългарская". Всяка година Жеравна се посещава от около 20 хиляди туристи, повече от половината от тях са чужденци.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати