Бамберг

31.01.2011
Бамберг

Немският град Бамберг (Bamberg) е едно от петте населени места в Германия, които успяват да останат непокътнати от бомбардировките през Втората Световна война. В резултат на това днес Бамберг е събрал в рамките си цяла съкровищница от средновековни и исторически сгради и паметници на културата. Невероятната стара част на Бамберг е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1993 година.

Бамберг е разположен в югоизточната немска провинция Бавария, в региона на Горна Франкония, като е главно населено място на едноименния окръг. През Бамберг преминава красиво течението на река Регниц, което малко по-нататък, след 3 км, се слива с река Майн Градът лежи на 63 км северно от Нюрнберг (Nuremberg) и на 101 км в източна посока от Вюрцбург. Бамберг се разпростира живописно на седем хълма, всеки от които е увенчан с красива църква. Това е причината и често да наричат Бамберг "франконски Рим". Това наименование пък е довело до една разпространена сред местните екскурзоводи шега, които често наричат Рим "италианския Бамберг". Често го сравняват и с Венеция, като го наричат „Малката Венеция”.

За първи път историческите текстове споменават за Бамберг през 902 г. В тези текстове се говори предимно за укрепено населено място Каструм Бабенберх на хълма, където е разположена днешната катедрала. По онова време целият район и селището са били в ръцете на източнофранконския аристократичен род Бабенбергер. През 903 г. обаче те загубили голямото си влияние и фамилното си владение Бебенберх след като се оказали по-слабата страна във враждата с рейн-франконския род на Конрадинер.

От 10-ти век Бабенберг се превръща във важен център и връзка със славянските народи, особено тези от Полша и Померания. Най-голям разцвет и просперитет Бабенберг претърпява някъде през 12 век, когато се изграждат голяма част от средновековните постройки, които и до днес могат да се видят в немския град. Тяхната архитектура тогава е силно повлияна от архитектурните течения, вече наложили се в Северна Германия и Унгария. В края на 18 век Бамбер става основен център на Просвещението в южната част на Германия, като тук са живяли видни философи и писатели от ранга на Хегел и Хофман.

Невероятните забележителности, които всеки посетител на Бамберг трябва да види са доста. Като един от най-добре запазените градове със средновековна архитектура в сърцето на Европа, Бамберг привлича годишно хиляди туристи. Първото, което се вижда, когато влезете в града е старото кметство. До него се стига благодарение на красивия мост над река Регнитц, а самото кметство или Ратхаус-а, както го наричат тук, е издигнато на малък остров точно в центъра на реката през 14 век.

Манастира в Бамберг

Следващата спирка на забележителностите в Бамберг е Катедралата, която е част от т.нар. „Нова резиденция”, до която се стига по доста стръмни стълби. Межди Кметството и Резиденцията има невероятно много антикварни магазинчета, в които с малко повече късмет може да откриете някоя безценна реликва от 16 или дори 15 век.

Катедралата е решена предимно в готически стил, като вътрешността и първоначално стряска с огромните си изчистени от детайли и богати орнаменти размери. Атмосферата вътре е типично църковна, докато в Новата резиденция цари ведрина и светлина. Днес в тази сграда в Бамберг се помещава държавната галерия, която е впечатляваща с изрисуваните си позлатени тавани.

Бамберг е доста известен и с многото си пивоварни и производството на бира. Това определно е една от бирените столици на Германия. Тук се произвежда т.нар Раухбиър или известна на английски като smoked beer. Най-известната от тях, която се произвежда в една от деветте традиционни немски пивоварни в Бамберг, е Schlenkerla's Aecht Schlenkerla Rauchbier. Тази атрактивна напитка може да опитате в таверната Шленкерла, разположена на Доминиканската улица в Бамберг.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати