Трир

03.01.2012
Триер Палат

Трир се счита за най-старият немски град, който води своето начало още от 16 век пр. н.е. Още доста населени места на територията на Германия претендират за позицията на най-древен град, но единствено Трир има най-дълга самостоятелна история като град. Трир е разположен живописно в долината, през която протича [река Мозел. Наоколо природната картина е съставена от плодородни хълмове, върхи които се отглеждат доста лозови масиви. Самият град е разположен на западния бряг на река Мозел в немската провинция Рейнланд-Пфалц. Съвсем близо до Трир е и границата на Германия с Люксембург.

Центъра на Триер

Наблизо се намира един известен винарски район — Мозел-Саар-Рувер, който след 2007 година вече се нарича само Мозел по името на реката. Това е един от 13-те винарски района на Германия, където се произвеждат първокласни вина. Този регион около Трир се нарежда на трето място по производство в страната, но по квалитетност на и популярност заема първа позиция по интернационалана популярност и престиж. Днешното наименование на град Трир идва от името на галското племе тревери, което се е променило, преминавайки през латинското име на града Augusta Treverorum.

Както споменахме археологическите доказателства свидетелстват за заселването на района около днешен Трир още векове преди новата ера. Между 58 и 50 г. пр.н.е римската империя начело с Юлий Цезар по това време завладяват тукашните галски племена на треверите. На мястото на тяхно светилище на десния бряг на река Мозел в 30 г. до н.е. е разположен римски военен лагер. През 16 г. пр. н.е. император Август решава да сформира града Аугуста Треверорум, което се превежда като „град на Август в страната на треверите“). Тогавашният Трир бил столица на римската провинция Белгика. През 259–274 г. Трир е столица на отцепилата се Галска империя и е разрушен от алеманите през 275 г.

Порта Нигра в Триер

По време на Диоклециан, живял и управлявал между 284-305 г. е столица на префектурата Галия и е една от четирите столици на империята. Император Константин Велики превръща древното селище Трир също в своя столица.. От 328 до 340 г. е резиденция на император Констанс II, а от 367 г. е резиденция на Валентиниан I и на западните римски императори до смъртта на Теодосий I в 395 г. Трир е превземан няколко пъти от франките (ок. 413 и 421 г.) и хуните на Атила през 5 в.

През девтото столетие Трир става главно архиепископско седалище, а статута на град получава едва през втората половина на 12 век. Средновековният Трир може да се похвали като престижен просветителски център, защото от 15 до 18 в. в града функционира университет. През 1794 г. Трир става част от владенията на Франция, а от 1814-1815 г. към Прусия. През Втората Световна Война Трир претърпява сериозни разрушения в резултат на бомбардировките. След края на войната попада във Френската окупационна зона, а от 1949 г. вече е част от състава на ФРГ.

Римски Останки в Триер

Сред забележителностите, които непременно трябва да се видят в Трир е най-добре запазилата се римска градска врата на север от Алпите, която е известна като Порта Нигра. Също тук можете да видите останките на едни от най-добре запазилите се градски бани от римско време. Сред историческите паметници попада и протестанската църква в Трир , която всъщност е бившата Базилика на Константин.

Красивият храм достига до височина 67 метра. Във вътрешността й може да разгледате голямата тронна зала на римския император. Особено красива и атрактивна е катедралата в Трир , която се счита за най-старият католически храм на територията на Германия, като същевременно е и най-голямата религиозна постройка на територията на Трир . Архитектурата й е подчертано готическа, а този красив и безценен културноисторически паметник е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо наследство през 1986 г.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати