Манчестър

08.01.2013
Манчестър

Манчестър се счита за индустриалната столица на Англия. За да не останете с грешно впечатление, че градът в сив, скучен и скован, на помощ идва интригуващата статистика, която сочи, че в петък и събота центърът на града поема 100 000 повече туристи повече от обикновено, предимно в късните часове. Манчестър се намира в Западна Англия, административен център на метрополитена Голям Манчестър. В самия град живеят близо 650 000 души, а броят на жителите в цялата метрополия достига до 2 000 000 души. Манчестър е четвъртият по големина град в Англия след Лондон, Бирмингам и Ливърпул. През Манчестър преминава река Ъруел, както и плавателният канал Ливърпул-Лийдс, което оказва благоприятно влияние за икономиката на града.

Манчестър

До Манчестър може да стигнете с директен полет с продължителност около 3 часа. Цените на билетите са около 260 евро в двете посоки, а с предварителна резервация (2 месеца по-рано) може да смъкнете цената до 130 евро. Летище Манчестър се счита за едно от най-натоварените в Великобритания. Летището се намира на 17 км от Манчестър, като можете да го намерите най-вече по код MAN. На летище Манчестър има три терминала и е добре да се уверите, че знаете къде да се чекирате. От летището до самия град има денонощен транспорт на всеки 10 минути, като с влак се стига до центъра за по-малко от половин час. Автобусът до Манчестър от летището обикаля доста повече, но за сметка на това е по-евтин.

Централат на BBC в Манчестър
Снимка: Ivaylo Karadzhov

Историята на Манчестър започва далеч назад във времето, когато римляните образуват в района свои колонии през 79 г. Тогава Гней Юлий Агрикола основава укрепление наречено Мамуциум. Един от първите писмени документи, в които се споменава селището Манчестър датира от 1282 г. и свидетелства, че градът има пазар. През 14 век в района на Манчестър се заселват доста фламандци, които имат търговията на вълна за свой поминък и до 18 век оформят облика на Манчестър като малко търговско селище.

Lowry Theater в Манчестър
Снимка: Ivaylo Karadzhov

Своят апогей Манчестър достига през 18 век и особено през 19 век, когато в района бурно се развива текстилната промишленост. През този период, наред със стотиците индустриални предприятия, в центъра на града са построени великолепни обществени и търговски сгради, които са чиста проба опит градът да се мери с Лондон. Наитина впечатляваща е сградата на кметството, издигната през 19 век в новоготически стил.

Подобно на Лондон едно от централните места в Манчестър е Пикадили, което тук обозначава обаче освен площад и малък парк. Пикадили е най-обикнатото място за срещи в града. Туристическата обиколка на Манчестър непременно трябва да поеме към стария индустриален квартал, където най-добре може да се усети историческото минало на града. Тук може да разгледате Музея на техниката, който направо ще ви завърти главата от многото неразбираеми изобретения, които са изложени. Доста атрактивен за посещение е и Музеят на войната, в който на всеки 20 минути има мултимедийна възстановка на Втората Световна Война. Като подправка към туристическата обиколка в Манчестър може да прибавите посещение на Китайския квартал, където пък ще се натъкнете на Будисткия храм.

Трябва да отбележим, че нощният живот в Манчестър не е за изпускане. Това до голяма степен се дължи на местната музикална сцена, която води началото си от 80-те години с групи като Дъ Стоун Роузис и Дъ Шарлатънс. През 90-те години идва времето на диджей партитата, които всъщност продължават и до днес. Култови са многобройните пъбове в Манчестър, където можете да опознаете тънкостите на трите вида бира – ейл, битър и стаут.

4.1
Общо гласували: 13
5 7
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stoqnka Nikolova
Stoqnka Nikolova
02.01.2017 19:05
Много е глупаво да определяте човек който не познавате и не сте виждали, че има психично заболяване и ако започнем да се съдим половината които сте писали коментари сте болни и разложени от злоба
0
0