Ница

26.04.2010
Плаж в ница

Ница е родното място на великия за историята на Италия Джузепе Гарибалди , който взема дейно участие в нейното обединение и в италианската революция. И до ден днешен в атмосферата в Ница се усеща тънка нишка на непримиримост. В резултат на това Ница сякаш се опитва да се дистанцира от всякакви норми и стереотипи, като непрекъснато се стреми да диктува модата било то в дизайна, нощния живот или в каквото и да било. Все пак на Французите никога не им е липсвало самочувствие, което обяснява „своенравността” на този френски град. Ница притежава особена красота и очарование, които я правят една от най-предпочитаните курортни дестинации във Франция.

Ница е един от най-хубавите и най-важните курортни комплекси на Средиземно море. Този вечно слънчев и усмихнат град е разположен в Югоизточна Франция, на територията на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Населението на самата Ница е около 345 000 души, но заедно с предградията броят на жителите на този морски бряг достига близо милион. Климатът в Ница е изключително приятен. До голяма степен това се дължи на заобикалящите го приморските Алпи, които го защитават от хладни ветрове. Ница се слави като най-големият град, разположен по Френската ривиера (French Riviera (Côte d'Azur), а за територията на цялата страна, Ница се нарежда на шесто място по-големина.

Наричат града още Красивата Ница. Оригиналното му мото е било "Nicæa civitas fidelissima", т.е. "Ница - много предан град", но когато Ница става част от територията на Франция, девизът е съкратен през 1860 г. на "Nicæa civitas". Столицата на Френската Ревиера е разположна на т.нар. Залив на Ангелите.

Историята на Ница започва в далечния 5 век пр. н.е., когато е основан от гърците като търговски център под името Никая. Три века по-късно тукашните територии са завладяни от римляните. И днес в Ница може да видите съхранените римски терми и арени. През 11 век Ница се присъединява към княжество Прованс, през 14 век към Савоя. В началото на 19 век Ница влиза към състава на Пиемонт и Сардиния, и едва от 1860 г. се води като самостоятелен град във Франция.

Има доста интересни места, които непременно трябва да разгледате и посетите в Ница. Разходката ви може да започне от главния площад "Масена", който се намира в центъра на Ница. Той е построен през 1835 г., а в източна посока от града е разположен старият район на град, по известен като Стара Ница. Една разходка из тукашните старинни сгради ще ви очарова със смесения им мюсюлмано-христиански архитектурен стил. Тук може да посетите някое от многото, разположени из доста тесните и извити улички, които са ембелматични за Ница, ресторанти. Повечето от тях предлагат местни специалитети, които са в състояние да задоволят вкуса на всеки.

Ница

От началото на 20 век в града започват да идват на почивка англичани, които толкова били очаровани от Стария град на Ница, че прекарвали тук цяла зима. Те били толкова много, че знаменитата 7-километрова крайбрежна улица, получила названието „Английска алея“ (Promenade des Anglais). Тя е построена от англичанина Луис Уей през 1830 г. за следобедни разходки сред екзотичните палми. Около тази крайбрежна улица може да видите доста интересни архитектурни образци на дворци и вили в стил рококо от периода Бел-Епок. Тук са разположени и най-известните хотели в града.

В града има 18 музея и галерии - музеи на Матис, Марк Шагал, Реноар, Огюст Роден и др. Всяка година от 13 до 25 февруари се провежда знаменитият карнавал в Ница. Всяка зима маскарадните процесии, парадът на цветята, соаретата, концертите и фойерверките събират над 1, 2 млн. зрители. Парадът на цветята примерно се е празнувал за първи път през 1876 г. край морското крайбрежие и е преминал по Английската алея. От малка и по-скромна проява, с течение на годините карнавалът на цветята в Ница се превръща в престижно шоу, за което се използват около 4-5 хиляди цветни стръка. На особена почит е мимозата, която е и символ на Ница.

3.7
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати