Тел Авив

14.04.2010
Тел Авив

Тел Авив не е административната столицата на Израел. Тази функция е отредена на историческия Йерусалим, но на практика в него са концентрирани единствено правителството и религията. Всичко останало в Израел, като култура, бизнес и развлечения се намират в Тел Авив, който е модерното лице на Израел. Тел Авив е сравнително нов град – основан е през 1909 г., като първоначалната идея била това селище да бъде нещо като еврейско предградие на арабското пристанище Яфо, което е един от най-старите градове в Близкия изток. То се намира на възвишение, от което се открива неоценима гледка към брега на Тел Авив. С масивната емиграция на евреи от всички краища на света обаче, Тел Авив постепенно започва да придобива значителни мащаби, като днес Яфо е включен в границите на вторият по големина град в Израел.

Тел Авив нощем

След т.нар. шест-дневна война през 1967 г., в знак на протест рещу окупираните територии, повечето държави не правят посолствата си в Йерусалим, а в Тел Авив. Изключение правят само Коста Рика и Салвадор), чиито посолства са в Йерусалим. Към настоящия момент почти цялата световна общност разглежда Тел Авив като столица на Израел. Именно поради тази причина повечето посолства се намират в този град, вместо в Йерусалим. Тел Авив е забележителен с характерната си за Южна Европа архитектура. Заради нея през 2003 г. градът е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тел Авив се намира в западната част на Израел, на брега на Средиземно море. В голямата метрополитна област на Тел Авив живеят около 3 200 000 души. В самия център на Тел Авив живеят около милион и половина души. Тел Авив е и ундустриалния и бизнес център на Израел. Допълнителна положителна линия играе факта, че Тел Авив предлага на своите посетители и плажна ивица. Днес в Тел Авив има доста ресторанти, барове, кафенета, луксозни бутици. Тези фактори заедно с благоприятния климат на града, го правят примамлива туристическа дестинация за много хора от цял свят.

Tel Aviv Panorama

Разходката край плажа на Тел Авив е истинско удоволствие. По цялото му протежение е изградена приятна алея за разходки, около която се нареждат голяма част от модернияте заведения на Тел Авив. Навсякъде из израелския град ще видите пъстра палитра от хора – жителите на града и емигрантите от различни нации, които се допълват от туристическия поток. Наред с модерните високи постройки в Тел Авив, лъскавите заведения, в града все още можете да видите колиби и бараки, които напомнят за военния конфликт. С право можем да кажем, че Тел Авив има лъскаво лице, което е за пред гостите на града, и по-мрачна страна, която се изчерпва в маргиналните жилищни квартали.

Tel Aviv

Като основен център в Средиземно море, Тел Авив е магнит за международен туризъм, като може да застане рамо до рамо с популярни туристически дестинации като Барселона и Маями. Изданията „Лос Анджелис Таймс ", "Ню Йорк Таймс " и „Торонто Стар” квалифицират Тел Авив сред първите места, които са апетитни за туристи от цял свят. Според общинската справка на Тел Авив, днес в морския израелски град има 44 хотела с над 6500 стаи.

Тел Авив е наричан "градът, който никога не спи", вследствие на своя пулсиращ нощен живот, младежката атмосфера и 24-часовата възможност за забавления и развлечения.

3.2
Общо гласували: 5
5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Меган
Меган
13.04.2013 11:18
Скоро ще го посетим..:)
0
0
мими
мими
30.11.2012 14:11
невероятно място ....
0
0
цветанка
цветанка
23.10.2012 19:56
тел авив е прекрасен град
0
0