Сеул

30.04.2011
Сеул

Почти поливината от жителите на Южна Корея живеят в Сеул (Seoul) или в неговите многолюдни предградия, като превръщат столицата на тази азиаткска република в най-големият политически, иномически, културен и финансов център за страната. Със своето населенеие от над 10 милиона души, а заедно с предградията към 25 милиона, Сеул се превръща не само в най-големият град на територията на Южна Кореа, но и в едно от най-големите и гъстонаслеени места в цял свят. Столицата на Република Кореая Сеул е разположен в северозападната част на страната. През Сеул преминава широката близо километър река Хан (Han River). Самата столица се намира по средата на Корейския полуостров.

Сеул е разположен в доста интересна природна местност. В средата на северната част на града се намира планината Нам-сан или известна още като Южна планина. Доста интересно е, че днешен Сеул , който е една от най-сериозните икономически, бизнес и финансови центрове на Азия, е успял да запази невероятно голям брой исторически и културни паметници – повече от редица други отявлени исторически градове по света. Огромното културно богатство на Сеул получи признание от ЮНЕСКО, като на 9.12.1995 г. организацията включи в списъка си със световното историческо наследство някои от най-големите и ценни паметници на Корея.

Това са Чонгмьо (Royal Tombs of the Joseon Dynasty) , който представлява храм в чест на кралете от династията Чосон, управлявали в периода 1392-1910 г. в столицата Сеул . През 1997 г. в Списъка на ЮНЕСКО беше прибавен още дворецът Чхангдоккунг (Changdeokgung) в Сеул . Малко по-късно това признание за архитектурна историческа ценност получиха и другите дворци в Сеул - Кьонгбоккунг (Hwaseong), Чханггьонггунг (Jongmyo Shrine) и Токсугунг.

Небостъргачите в Сеул

В самия център на Сеул се намира дворецът Чхангдоккунг. Особено красив и впечатляващ този комплекс е зарадие Тайната градина. Тези красиви и прекрасно аранжирани цветя, храсти и дървета накараха ЮНЕСКО да включи двореца в списъка си със световните исторически забележителности. Този замък има автентична запазена архитектура от времето на властването на династията Joseon. Кралете от тази династия обожавали невероятните градини на двореца си. Днес единственият начин да стигнете до тях и да ги зърнете е като се включите в някоя организирана туристическа обиколка.

В съседство с Тайната градина е разположен дворецът Changgyeon, който се счита за най-завладяващата и красива историческа постройка в Сеул . След като обиколите някой от най-красивите замъци в корейската столица може да се отправите към Инсадонг (Insadong), където ежегодишно се тълпят най-много туристи. Причината за това е, че тук са разположени доста антични магазини и галерии по оживените улици. В този район може да видите много заначтчийски къщи и антикварни магазини.

Няма как да не опитате корейската кухня, която е особено екстравагантна за европейските вкусове. Трябва обаче да внимавате какво си поръчвате, защото доста често корейската храна не поняся добре на туристите. Особено популярни са малките магазинчета за бързо хранене, където може да видите местните жители да хапват на крак най-различни местни специалитети - пресовани водорасли, най-различни пълнени и пържени палачинки, дори и специалитет, който представлява бишкоти с варено яйце вътре.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати