Нови Сад

15.06.2010
Катедралата в Нови Сад

Нови Сад (Novi Sad) е вторият по големина град в Сърбия. Красиво разположен на десния браг на преминаващата река Дунав, Нови Сад често е наричан градът на падащите мостове. Причината за това прозвище е, че само за 100 години мостовете над Дунав са били разрушавани над 11 пъти. Като оставим това на страна и се концентрираме в самия Нови Сад, няма как да не отбележим, че този сръбски град има подчертано европейска атмосфера. Това се дължи главно на красивата архитектура, спокойния начин на живот на местните и тяхното интровертно отношение към всичко и всички, които ги заобикалят.

Нови Сад е главното населено място на северната сръбска област Войводина. Вторият по-големина град в Сърбия има население около 300 000 души, а заедно с предградията броят им нараства до 400 000. Единият от общо двата моста, построени покрай Нови Сад над Дунав, води директно до селището Петроварадин, което е основното предградие на града. Етимологията на името на града идва от латинската дума „Neoplanta”. Това е името , което императрица Мария Тереза дава на селището през 18 век. В буквален превод Нови Сад означава „Нови насаждения”.

Нови Сад води официално началото си като град от 1694 г. и почти мигновено се очертава като основния център на сръбската култура. Този факт му печели прозвището сръбската Атина. През 18-ти и 19-ти век Нови Сад е най-големият град, който е населен с етнически сърби. Особено тежък период Нови Сад преживява по време на войната в Косово през 1999 г., когато бомбардировките на НАТО разрушават всичките три моста на Дунав, като същевременно оставят града без комуникации, вода и електричество. Днес Нови Сад е голям промишлен и финансов център, основен за сръбската икономика. Градът непрекъснато се разраства и се смята за най-голямата строителна зона в Сърбия.

Центъра на Нови Сад

Централната част на Нови Сад е белязана от големия площад, на който се намира кметството, а централно срещу него и превъзходната катедрала. Покрай площада преминава главната централна улица на града, която носи името Войводина. Голямата катедрала на Дева Мария всъщност е католически храм с подчертано готическа архитектура.Сред другите забележителности на Нови Сад са православната църква Свети Георги, синагогата, старият замък, Музеят на Войводина и Колекцията от чуждестранно изкуство. Покрай Нови Сад се намира националният парк Фрушка Гора, който сърбите сами наричат Света гора. Някога там е имало комплекс от около 35 манастири, построени между 15 и 18 век. Днес от тях са се запазили едва 16 православни манастира.

Най-голямата историческа забележителност на Нови Сад е крепостта Петроварадин (Petrovaradin Fortress). Това е огромен дворцов комплекс, издигнат на хълм на срещиположния бряг на Динав, който е разположен на обща площ от 112 хектара. Тези размери и историческото минало около крепостта в Нови Сад я превръщат в една от най-големите и внушителни крепости в цяла Източна европа. Петроварадин е построена през 1690 г. върху старите основи на римското укрепление.

Нови Сад в Сърбия

През периода 1754-1756 г. по заповед на императрица Мария Тереза се провежда мащабна строителна кампания в Петроварадинската крепост. След него конструкцията на замъка е подсилена от нови бастиони, часовникова кула. Крепостта в Нови Сад е окончателно завършена през 1760 г. и получава внушителното прозвище „Гибралтар на Дунава”. Подземията на замъка за заети от внушителните 16 километра подземни проходи и тунели. Смята се, че някои от тях водят дори до Нови Сад, който е на отсрещния бряг на Дунав.

Всяка година в Петроварадиновата крепост, в началот на юли се провежда и фестивалът EXIT, който е едно от най-големите в Еропа музикални събития. Из цялата крепост са разпръснати над 25 сцени, на всяка от които звучи различен музикален жанр. Фестивалът трае 4 дена, а през останалото време от годината из помещенията на тази крепост в Нови Сад са разположени различни галерии и ателиетата на местни творци.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати