Планината Алтай

03.12.2011
Алтайските Планини

Планината Алтай (Altay Mountains) е разположена в Централна Азия. Този огромен планински масив попада в територията на Монголия, Русия, Китай и Казахстан, като се разпростира в югоизточно-северозападна посока, от пустинята Гоби на запад, към Сибирската равнина.

Най-висока точка е връх Белуха достигащ рекордните 4506 метра. От Алтай извират реките Иртиш, Об и Енисей. Планината се разпростира от Алтайската република в Азиатска Русия, към източен Казахстан и към северната част на китайския район Синцзян.

Алтай

На север планината Алтай достига до западните склонове на планината Саян. Връх Nayramadlïn, достигащ до 4.374 метра височина се намира на границата между Русия, Монголия, и Китай. Монголският Алтай продължава към юг и след това на изток. Gobi Altai започва 500 км югозападно от монголската столица Улан Батор и се шири по южните части на страната. Цялата Алтай се разпростира на около 2000 километра дължина.

Името на планината идва от тюркско алтайски – „Al” означава злато, а „tau” планина. Монголците наричат това огромно земно образувание Алтайннуруу, което пак означава “планини от злато”.

Алтайският регион е един важните природни центрове по нашата планета на биоразнообразие на животински и растителни видове. Голяма част от тях са ендемични, изключително редки и застрашени и намират отлични условия за живот в тази високопланинска азиатска зона. В Алтай е мястото, където все още може да се види снежен леопард и сибирски козирог.

Под името „Златните планини на Алтай” една огромна територия от планината, възлизаща на 16 178 кв. км, е включена в списъка със Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Под защитата на световната организация са Природните резервати Алтай и Катун, езерото Телецкойе, района на връх Белуха и платото Укок. В тези резервати Алтай предлага невероятно разнообразие от степи, лесостепи, смесени гори, субалпийска растителност алпийска растителност.

В планината Алтай се формира и четвъртата по големина река в света. Река Об започва от сливането на теченията Biya and Katun. Река Бива води своето начало от езерото Телецкойе, а Катун тръгва от глетчера на Белуха и е с дължина 700 км. Самата река Об протича в Западен Сибир и е рекордьор като реката с най-дълго устие в света.

Планината Алтай в Сибир

Отдавна териториите на планината Алтай са любима територия за любителите на природния туризъм. На тази огромна площ Алтай е побрала в себе си невероятен брой природни красоти. Източните склонове на рида Iolgo са едно от най-отдалечените от цивилизацията места в Алтай, но и до днес привличат хора, благоговеещи пред природата.

Тук могат да се видят много планински езера, вечен сняг, пъстри килими от алпийски цветя и чисти речни води. Вдъхновяваща гледка са езера Apshagachskim - верига от планински езера, заобиколено от заснежени върхове.

4.5
Общо гласували: 6
5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати