Митикас

03.10.2011
Митикас в Олимп

Легендарната планина Олимп, която според гръцката митология е лоно на Боговете е мястото, където се е образувал вторият най-висок връх на Балканския полуостров – Митикас (Mitikas). Със своите 2917 метра над морското равнище Митикас е изпреварван единствено от връх Мусала (2925 метра) в българската Рила планина. Разположена на самия бряг на Егейско море планината Олимп е място с изключително разнообразна, богата и безценна флора и фауна, която от около 60 години е природен парк.

Изходна точка за изкачването на Митикас е курортното селище Литохоро. То е изключително красиво и любопитно за туристите градче, което задължително трябва да се разгледа. Разположено е между морето и планината и дава възможности за отдих и разходки към двете направления.

Гарата на Литохоро се намира на 5 километра от селото. От гарата ще трябва да си извикате такси до центъра на гръцкото селище. Литохоро е разположено на брега на Егейско море, на около 300 метра надморска височина. От Литохоро до началото на туристическата пътека в местността Приония, разположена на 1100 метра надморска височина се стига по едно 17-километрово асфалтово шосе.

Добре е да се снабдите с вода от тук, защото по-нататък няма откъде да пиете чак до хижата. От Литохоро до Пироня се преодолява денивелация около 1000 метра. Маршрутът е обозначен като Е-4 и с колци, табелки и червена боя. Приония е граница на националния парк и къмпингуването тук е забранено.

От Приония се тръгва към хижата Спилос Агапитос, при 2100 метра надморска височина. Под Митикас е прокарана немаркирана, но добре обособена туристическа пътека. Самата хижа под Митакас предлага всички необходими неща за планинарите.

Във вътрешността й е уютно, чисто, като се предлагат храни, напитки и някои дребни туристически принадлежности, както и преференциални цени за нощувка на членовете на туристически клубове. За препоръчване е да тръгнете от хижата към върха в ранните часове на деня, защото изкачването е продължително.

Олимп, Гърция

По води камениста и монотонна пътека се стига от Спилос Агапитос до скалния разклон Скала и поредицата върхове и стръмни проходи. Последната кратка част на пътеката от Скала до Митикас е доста трудна за преодоляване – минава се през стръмни участъци и трябва да се преодолее с повишено внимание.

Пътят до върха се минава за около 4 часа, с 817 метра денивелация, като най-сложната част от маршрута е почти преди Митакас. Трасето трябва да се взема с повишено внимание особено при мокро време и е хубаво да се вземе въже. Добре е да сте подготвени за всякакви ситуации, защото времето на Митакас често е непредсказуемо.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини