Планината Немрут

03.05.2011
Планината Немрут

Немрут (Nemrut Mountain) е планина в югоизточната част на Турция, в областта Кахта (Kahta). Този исторически връх, известен с древната гробница на върха си – Немрут Даг (Nemrut Dagi) достига височина от 2 150 метра. Немрут заедно с неговата гробница, завещана от Антиох I (Antiochus I), се издига в близост до върховете Анкар в Анатолия, на 60 км от Малатия в Югоизточна Турция. Немрут се намира в отдалечената югоизточна част на страната, в непосредствена близост до град Адияман (Adıyaman) в Източен Анадол, а близко е и село Карадут.

През 1989 г. Немрут Даг и околностите му са обявени за национален парк Немрут, а от 1987 г. историческият връх е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Планината Немрут се намира на около 40 км от на север от град Kахта, в близост до Адияман, който най-добрият изходен пункт за посещение на старините.

Най-големият туристически поток по Немрут е между юни и август, но през есента прохладното време е предпоставка за по-приятно прекарване, катерейки планината до платото с гробницата. До Немрут се стига лесно с кола от Адимаян, но има и организирани туристически автобуси. Възможно е дори и да кацнете с хеликоптер при Немрут.

За Югоизточния Анадол, а и за цяла Турция, планината Немрут е важна историческа старина. Самият град Адимаян е основан през 7 век от омаядите (Omayyads), придошли от Дамаск, заедно с монголи, селджуци (Selcuks), мемлуски (Memluks), османски турци и други народи. Сред забележителностите на града са цитаделата Адимаян (Adiyaman Citadel), която датира от 8 век и джамията Абдулах (Abdulgani Mosque) от 16 век.

Разбира се повечето от туристите в града идват, за да се отправят към планината Немрут и нейното светилище гробница. Един германски пътешественик по Пътя на коприната от по-миналия век пише за земите край Немрут: "Дъбове и борове покриват хълмовете. Долините са пълни със смокини, маслини, орехови дървета и нарове. Лозя се редуват с благоуханни олеандри, които опиват със сладостта си. Никъде другаде царевичните ниви не дават такава изобилна реколта". На самата планина няма и помен от тази живописна картина, но гробницата си е още там.

Немрут Даги

Гробницата на планината Немрут е била открита през 1881 година от немския инженер Чарлс Сестер (Charles Sester), който се занимавал с османските транспортните маршрути. Той е и единственият специалист, който провежда археологически разкопки при историческата местност. Тогавашните разкопки не успяват да разкрият същинската гробница на Антиох, но на бял свят се появяват огромните глави на владетеля и други от неговия род.

Гробницата на планината Немрут била заобиколена от огромни статуи, както на самия Антиох, така и на Арменски божества, въплътени в глава на орел или лъв. Достигащи височина от 9 метра, гигантските глави са били откъснати от телата и разпръснати по скалистото плато на Немрут.

По следите оставени по главите се предполага, че те са отстранени умишлено по време на иконоборството. В комплекса на Антиох, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., е запазен каменен надпис, който гласи, че владетелят е построил това място за вековете и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати