Катедралната скала в Седона

24.09.2012

Катедралната Скала (Cathedral Rock) се намира в Седона, Аризона (Sedona, Arizona). Това е място, където любителите на скалното катерене от цял свят отиват, за да видят света от една различна гледна точка и да се радват на един нов покорен връх.

Катедралната скала в Седона

Катерачите, които са идвали често тук, знаят, че част от пътя нагоре е допълнително затруднен заради яркото слънце, което напича точно тази част на скалата и съществува дори опасност от слънчев удар. Затова през лятото катерачите трябва да се отнасят със специално внимание към подготовката преди катеренето.

Първата част от изкачването на Катедралната скала е изключително стръмна, затова с течение на годините хората са издълбали специални вдлъбнатитини на определени места в скалата, където катерачите да могат да пъхат ръцете и краката си, за да се намали шансът от трагичен инцидент. Преди време мястото е било почти напълно гладко.

Катедралната скала е едно от четирите скални образувания, които според сподвижниците на движението Ню ейдж (New Age) най-вероятно представлява мощен енергиен източник, където невидимите енергии се преливат една в друга.

Катедралната скала, според привържениците на Ню ейдж, е концентрирала женска енергия, която е идеална за релаксация. Най-силната енергия е засечена там, където прочутият каньон Оук Крийк (Oak Creek) е най-близо до Катедралната скала. Много хора вярват, че Катедралната скала е наистина свещено място и пристигат тук, за да се заредят с положителна енергия.

Последователите на движението Ню ейдж още през седемдесетте години на миналия век са открили в Седона четирите силни източника на електромагнитна енергия и до днес голямо количество лечители предлага целогодишно услугите си на туристите. В Седона има център на тибетския будизъм, където посетителите могат да започнат своята медитация в три часа след полунощ.

Червените скали на Седона

Културното разнообразие на Аризона, която е изпъстрена с невероятни гледки, се изразява и в големите етнически групи на коренното население на Америка, както и на испаноговорещите американци, като по този начин се запазва и тясната връзка с каубойската култура, вдъхновила създаването на стотици романи и филми.

Курортният град Седона е едно от най-модерните места в Аризона. Той е с население от седемнадесет хиляди души и е разположен на височина 1280 метра. Tуристите се радват на благоприятен климат по всяко време на годината. Тук идват хора от цял свят, за да снимат великолепните залези и Катедралната скала.

Тя е колосално скално образувание, което се издига над града, затова е и едно от най-сниманите места в целия щат. Седона привлича туристите още от двадесетте години на миналия век, когато е била натурален декор за много успешни холивудски уестърни. Тук са се снимали филми с учестието на Хенри Фонда (Henry Fonda) и Елвис Пресли (Elvis Presley).

Джиповете са може би единствените транспортни средства, които могат да се придвижват из тази скалиста местност. Любителите на пешеходния туризъм пък се наслаждават на великолепни гледки и от време на време спират, за да се насладят на пикник сред скалите. Сред атракциите в местността са и карането на мотор в планинските райони и конна езда по пътечките, които пресичат каньона Оук Крийк на север от град Седона.

В Седона живеят много представители на бохемата, затова там през цялата година се провеждат премиери, изложби и артистични салони. В града е широко разпространено движението Ню ейдж, тъй като хората, които търсят духовно просветление, са убедени, че Седона и Катедралната скала са наистина изключително място, подходящо за духовно просветление и възраждане.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати