Зъберите Киърсардж

13.09.2012

Зъберите Киърсардж (Kearsarge Pinnacles) представляват планински стълб в окръг Фресно (Fresno), щата Калифорния (California). Зъберите Киърсардж, които се намират в Национален парк Кингс Каньон (Kings Canyon) се издигат на 3, 510 метра над морското равнище. Всеки, който иска да покори Зъберите Киърсардж, трябва да се запаси с подробна карта на района.

Зъберите Киърсардж се намират на 51 мили от най-близкото летище, както и от най-близкото летище за хеликоптери. Често около Зъберите Киърсардж вали неспирен дъжд. Има езеро със зъбери около него, които изглеждат направо невъзможни за изкачване. Най-величествените от тях могат да бъдат покорени единствено от опитни катерачи. Хора, които са с голям опит в катеренето, имат всички шансове да изкачат предизвикателните скални възвишения, но те изобщо не са подходящи за хора, които тепърва се учат да покоряват скални възвишения.

Зъберите Киърсардж

Улеят, по който човек може да изкачи зъберите Киърсардж, е бил винаги стръмен и това го прави доста изморителен за изкачване. Добре е да сте с необходимата екипировка за изкачване, за да не изпаднете в трудна ситуация.

Веднъж достигнали върха на издигащите се към небето огромни зъбери, катерачите виждат гледка, която е в състояние да спре дъха на всеки с красота и величие си. Пред тях се разкрива сякаш съвършено нов свят само защото виждат района от съвършено различна гледна точка, сякаш от птичи поглед. Пред погледа на този, който изкачи зъберите Киърсардж, се разкриват прекрасни вечнозелени гори и огромен каньон, а отдолу се чува мощният рев на реката.

Малко са хората, които са се наслаждавали на тази прекрасна гледка, но усилията да катериш зъберите Киърсардж си струват, твърдят опитните катерачи, които се връщат тук отново и отново, след като са покорили зъберите веднъж. Много хора се отказват от катеренето, когато има остават едва няколко метра до върха, но тези метри са най-трудни, тъй като там катеренето е най-опасно и предизвикателно.

За много опитни катерачи покоряването на зъберите Киърсардж е повратна точка в живота им. Те смятат това за духовно извисяване. Затова в средите на катерачите изкачването на зъберите Киърсардж е истинско предизвикателство и проверка на придобитите умения.

Зъберите Киърсардж са великолепен обект за снимане, затова в района пристигат фотографи от цял свят, за да снимат красотата и величието на природата. Един от най-известните природозащитници-фотографи – Ансел Адамс (Ansel Adams) е увековечил зъберите Киърсардж през четиридесетте години на миналия век и тази снимка е едно от най-ценните му творения. Тя дори е превърната в специална фотографска мозайка с цел красотата на зъберите да остане завинаги за поколенията.

Природозащитникът-фотограф Ансел Адамс е присъствал на много национални конференции, свързани с опазването на национални паркове, воден от любовта си към красотата на американската природа и възможността за нейното опазване за бъдещите поколения. Ансел Адамс успешно използва таланта си на фотограф, за да поведе една мощна кампания за спасяването на река Кингс (Kings) в района на Сиера Невада (Sierra Nevada) от индустриализация и развитие, за да я запазят за поколенията в девствен вид.

Именно с усилията на Ансел Адамс, който е представил красотата на зъберите Киърсардж, както и на други красиви места в района, се стига дотам, че Конгресът постановява обявяването на националния парк Кингс Каньон. Така се запазва природната красота на района, известен със зъберите Киърсардж, които привличат огромно количество туристи от цял свят всяка година.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати