Връх Кинабалу

01.11.2012

Връх Кинабалу (Kinabalu) се намира в Национален парк Кинабалу в Югоизточна Азия. Той се издига на височина 4095 метра в провинция Сабах (Sabah) в Малайзийско Борнео (Malaysian Borneo). Всяка година хиляди туристи посещават национален парк Кинабалу, за да изкачат връх Кинабалу, който е най-високият връх в Югоизточна Азия.

Връх Кинабалу

Връх Кинабалу е много привлекателен за туристи от цял свят, най-вече заради факта, че той е един от най-лесните за покоряване върхове в целия свят, но все пак човек трябва да има добра физическа подготовка, за да се справи с това предизвикателство. Изкачването до върха отнема само два дни и дори катерачи без опит в катеренето могат да се справят лесно с покоряването на връх Кинабалу. Най-ефектна и спираща дъха гледка се разкрива от върха по изгрев слънце.

Изкачването на връх Кинабалу обикновено започва от Портата на Тимпохон (Timpohon), която се намира на 1800 метра надморска височина. По пътя към върха предстои една нощувка в къщата за гости Лабан Рата (Laban Rata), която се намира на 3273 надморска височина. Става се много рано, за да може когато туристите стигнат върха, да изгрее слънцето и да озари великолепната гледка, която се разкрива пред очите на тези, които са успели да покорят високия връх. След това обикновено катерачите се връщат в къщата за гости, за да закусят обилно.

След това се спускат обратно надолу и стигат до изходната точка следобяд. Върхът е лесно достижим, което го прави желан от катерачи от двата пола. Изкачването на връх Кинабалу се използва като тренировъчно, за да се набере опит за следващи, по-трудни изкачвания на планински върхове.

Туристите са привлечени към изкачването на връх Кинабалу заради неговата достъпност и по-точно това, че не е необходимо специално оборудване за покоряването му. Въпреки това туристите трябва да се съобразят с това, че в планината метеорологичните условия могат да се променят бързо.

Катерачите трябва да са добре подготвени за всяка прищявка на природата. В къщата за гости има достатъчно удобства, така че катерачите нямат нужда от спални чували. Задължително е всеки катерач да носи малка раница – с около 40 литра вместимост, в която да побере необходимите за изкачването на върха неща.

Кинабалу на върха

Катерачите имат нужда от топъл лек панталон, топло поло, резервни чорапи и бельо, вълнена шапка, вълнени ръкавици, закуски: шоколад, сушени плодове, ядки , желирани бонбони, Освен това имат нужда от поне един литър вода, слънцезащитен крем, малък комплект за първа помощ, свирка за извънредно положение, която да се използва и при лоша видимост. Фенерче, което се закрепя на главата също е много полезно.

Задължително е катерачът да има слънчеви очила и шапка. Понякога изкачването към върха е затруднено заради силен вятър, затова е добре да имате ветроупорно яке.

Катерачите, които смятат да покорят връх Кинабалу, трябва да имат закупени разрешения за катерене от централата на парка. Те се проверяват, когато катерачите достигнат до къщата за гости Лабан Рата.

Сред изискванията на парка е това, че катерачите имат задължителна нужда от водач при изкачването на върха. Един водач е отговорен за осем души катерачи. Връх Кинабалу не е труден за покоряване, но за повечето туристи, които се опитват да го изкачат, пътят до върха е едно от най-големите натоварвания, на които са били подлагани през живота си.

Хора, които редовно спортуват, няма да имат проблеми с изкачването. Препоръчва се да се правят упражнения с интензивни натоварвания поне три месеца преди изкачването на върха. При изкачването на върха туристите са атакувани от височинна болест и получават чувство на задух, когато са близо до върха.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати