Национален парк Дурмитор

25.03.2013
Национален Парк Дурмитор

Национален парк Дурмитор (Durmitor)се намира в северната част на Черна Гора и обхваща планина Дурмитор, каньоните на река Тара, Сушица, Драга и високата част от платото Комарница. Планина Дурмитор, която е част от Динарическите Алпи е най-високата планина в Република Черна гора, а каньона на река Тара е вторият по големина в света. Предхожда го само Гранд каньон в Аризона.

Основаният през 1952 г. национален парк заема площ от 390 000 кв. км и през 1980 г. е вписан в Списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. Освен с невероятно красивата си природа, дала препитание на много диви животни, Дурмитор е известен и с 18-те ледникови езера, които са разположени сред величествените зъбери на планината.

Национален резерват Дурмитор е най-предпочитаната туристическа дестинация в Черна гора. Освен за истински алпинисти, дошли да покорят най-високия връх на планината, Боботов кук (2522 м.), той предлага и уникални гледки за обикновените туристи. Разполага с най-различни маршрути, подходящи и за опитни катерачи, и за любители-планинари.

Дурмитор

Планина Дурмитор е разположена сред обширно карстово плато, образувало се между каньоните на реките Тара и Комарница. То се намира на около 1500 метра надморска височина и заема площ от около 1000 кв. км. Природата тук е с тревист карстов релеф и има малко гори. Има множество малки планини и хълмове, сред които се издигат алпийските зъбери на планина Дурмитор.

Има различни версии за произхода на името на планината, както и на националният парк, който е кръстен на нея. Според някои етимолози Дурмитор идва от римляните и означава "спящ", според други е свързано с келтите и би трябвало да означава "планина с вода".

Макар и малка по площ, около 300 кв.км., Дурмитор е уникална планина със своите остри, прорязващи небето зъбери. Тук се намират едни от най-впечатляващите струпвания на остри ридове, които представляват изключително красива гледка.

Парк Дурмитор

Ако искате да посетите национален парк Дурмитор най-добре е да отседнете в малкия град Жабляк. Той се счита за предверието към парка и е основният център за зимни спортове в Черна гора. Обитаван е от едва 5000 души, които изпъкват със своя колорит и с местните си традиции. Тук е подходящото място да пробвате местната бира- Никсичко пиво.

Градът е уникален с гледките, които предлага към планината, както и с нестандартното скупчване на къщи в него. Навсякъде другаде из околността постройките са пръснати на големи разстояния една от друга, като че ли за да им се даде възможност да дишат чистия алпийски въздух.

Национален парк Дурмитор е разположен на около 580 км. от София и на 50 км. от сръбската граница, което е около 10 часа път с кола. Няма защо да се колебаете да посетите един от най-красивите европейски резервати. В зависимост с каква цел идвате, можете да изберете и кой е най-подходящият сезон за вас.

Ако сте любители на зимните спортове като ски и сноуборд, естествено най-подходяща е зимата. Не е нужно да взимате ски екипирова, в Жабляк можете да вземете каквото ви е необходимо под наем. Летният сезон е подходящ за планинско катерене, за любителски кратки преходи из планината или просто за почивка сред невероятно красивия пейзаж и чистия въздух на тази внушителна планина.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати