Планините Родна

25.06.2013
Планини Родна

Планините Родна (Rodna ) се намират в Румъния. Планините Родна представляват част от Карпатите (Carpathes). До планините Родна се намира селото Родна Веке (Rodna Veche), на което е наречен планинският масив. Около това село са откривани различни археологически артефакти от времето на неолита, което е свидетелство, че районът е бил обитаван от хиляди години от хора.

Планинският масив е известен като един от най-дългите, простира се на петдесет километра дължина. Той се намира в близост до границата с Украйна. Планинските склонове са изпъстрени с иглолистни и букови гори.

Най-високият връх на планини Родна е Пиетросул (Pietrosul), който се издига на 2303 метра височина. След него е връх Инеу (Ineu), който се издига на 2279 метра височина. Туристите, които пристигат в планини Родна, за да се изкачат до най-високите им върхове, трябва да знаят, че са необходими около пет дни за изкачването им.

Туристи от страната и от цял свят пристигат в планините Родна, за да се отдадат на различни видове зимни спортове, тъй като Родна запазват снежна покривка на места и през летния сезон. В подножието на планинския масив има различни курортни селища, предимно с ориентация към зимните спортове. Сред тях по-известен е курортното селище Борша (Borsha).

Планини Родна, Румъния

В горната част на планинския масив има доста ливади, които се използват през лятото като пасища. Част от планините Родна представляват различни видове кристални породи и гранит. Планините Родна са известни със своите минерални извори. В планините Родна няма много реки, има известно количество поточета.

Една от малкото реки, които извират от родна, е реката Сомешул Маре (Someshul Mare). В планините Родна има над тридесет ледникови езера. Най-голямото от тези езера е Лала Маре (Lala Mare). То се намира в близост до връх Петросул и е голямо около половин хектар. Езерото Лала Маре е разположено на 1815 метра височина.

Дълбочината на езерата в планините Родна е между метър и половина и шест метра. Сред по-известните ледникови езера на планинския масив са Йезерул Пиетросулуй (Iezerul Pietrosului), както и езерото Лала Мика (Lala Mica).

В планини Родна има много разнообразни по големина пещери. Най-дълбоката пещера в Румъния се намира в планините Родна. Това е пещерата Таусорелор (Tausoarelor). Тя е дълбока над 460 метра.

Втората по големина пещера след тази е Жгеабул луй Залион (Jgheabul lui Zalion), която е дълбока над 240 метра. Пещерите в планините Родна в по-голямата си част са трудно достъпни и без специална екипировка е невъзможно да се влезе в тях.

В планините Родна има много красиви водопади. Най-големият от тях е водопадът Кайлор (Cailor). Водата от него се спуска от осемдесет метра височина. В планините Родна може да видят много различни видове растения и цветя. Тук расте еделвайс и различни видове иглолистни храсти.

Планините Родна са част от националният резерват Родна. В планините Родна се срещат различни видове орли, глухари, а от хищниците в резервата живеят рисове, вълци и мечки. В планините Родна се срещат също така златки, мармоти, както и елени.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати