Тасили Н 'Аджер

25.07.2011
Tassili Nadjer

Тасили Н'Аджер e еприроден биосферен резерват, който се състои от неповторими пясъчникови скали и планини. Географски защитеният район, който е и паметник на световното културно наследство, е разположен на около 1500 км. южно от столицата Алжир, а от град Тамангасет се намира в посока запад. За туристите има удобен въздушен транспорт от Алжир, както и от градовете Илизи, Джанет или Гардая.

Посетителите, които могат да си го позволят, достигат непристъпните Алжирски планини тасили с малки самолети. Не толкова богатите или просто любителите на приключения използват високопроходими автомобили, като пресичат пясък и чакъл, скали и плаващи пясъци, а въздухът сякаш трепти, защото температурата достига до 70 градуса по Целзий.

Превръщането на плодородната земя в пустош е бил изключително бавен процес. Тасили Н'Аджер означава "плато на реки", въпреки че е било безводно много преди началото на християнската ера. Преди векове платото било населено със съвършено различна фауна. Имало жирафи и антилопи, хипопотами, лъвове и слонове, а също и хора, чийто поминък бил отглеждането на добитък. Тази информация е известна от находките на древни животински кости, но най-голямото и неоспоримо доказателство се явява скалната живопис на Тасили Н'Аджер.

Скалните рисунки и пещерните изображения пресъздават непосредствено историята за живота и смъртта на Тасили Н'Аджер. Изкуството на Тасили Н'Аджер отдавна е познато на номадското племе туареги, което обитава Сахара, но не и на външния свят. През 50-те години на XX в. френският изследовател и етнолог Анри Лот прекарва две години тук заедно с асистентите си, правейки множество проучвания и снимки. Плодът на неговата работа е събран в книгата "Издирване на фреските на Тасили".

Ако сте решили да видите тези уникални места близките до природният парк градове Слизи, Джанет, Аменас могат да ви осигурят всичко необходимо за престоя ви. Задължително е обаче да си наемете водач за пътуването , защото условията в планината са много тежки, а преходът е труден дори с мощен джип.

3.6
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
mariya
mariya
08.01.2012 14:15
tozi rezervat e mnogo krasivo mqsto.haresva mi
0
0