Шпицкопер

25.07.2011
Шпицкопер

Шпицкопер e природен резерват, разположен между Усакос и Свакопмънд в Намибия. Това уникално по своя род място, което е известно още и като „африканския Матерхорн” представлява красива гранитна планина, чиято възраст е изчислена на близо 100 млн. години.

Шпицкопер е любима дестинация на романтичните екстремисти, които тук могат да се катерят, да нощуват в палатков лагер или просто да наблюдават невероятно красивите залези и изгреви в планината. Най-високата оголена скала тук се издига на около 1784 м над морското равнище, като от най-ниската част на пустинята по-долу го делят 700 м.

Макар че това не е най-високият планински връх в Намибия, той се слави с най-голяма популярност сред посетителите. За първи път върхът е изкачен през 1946 г. и въпреки неголемите си размери е предизвикателство за катерачите, защото е доста труден за покоряване. Иначе има стандартен туристически маршрут, по който посетителите лесно могат да се изкачат до най-високата част на планината.

Преди Първата световна война Намибия е била немска колония. Според историите, които се разказват за това място един германски войник успял да изкачи върха и да направи пожар там. Все още е мистерия как точно е успял да изпепели толкова голяма част горе, защото там няма абсолютно никакви природни горива. Тялото му така и не бива открито след това.

Шпицкопер е образуван от изригването на огромен вулкан, което е причина за множеството интересни и екстремни скални образувания. Това място по залез и изгрев е едно от най-често сниманите места в Намибия.

Шпицкопер, Африка

Шпицкопер е уникално още и със скалните рисунки, които бушмените са издълбали в скалите на планината. Заради тях зоната, намираща се под голям скален навес се нарича още „бушменски рай”.

Флората и фауната в района на Шпицкопер не е особено богата. Срещат се типичните ориксови и тавротрагусови антилопи, зебри, газели, а по-рядко и камили. Тук вирее един особен вид дърво, от чиито отровен бял сок бушмените са правили стрелите си смъртоносни.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати