Смоуки Маунтинс

25.07.2011
Смоуки Маунтинс

Смоуки Маунтинс е голяма планинска верига, която е част от Апалачите. Тези възвишения са част от световното природно наследство на Юнеско, както и Международен биосферен резерват. Географското им разположение е на пресечната граница между американските щати Тенеси и Северна Каролина.

Тази защитена територия се нарежда като първенец сред най-посещаваните национални паркове в Източните щати, защото е огромна по площ, намира се само на няколко стотин километра разсточние от няколко големи американски града и достъпът за посетители е разрешен целогодишно. Около 9-10 милиона туристи идват да видят красивите димящи планини всяка година.

Името на Смоуки Маунтинс идва от леката омара, която се вдига над тях. Въглеводородите, които се отделят от растенията в комбинация с влажността предизвикват интересния синкав отенък на небето над възвишенията.

Националният парк Смоуки Маунтинс е създаден на 15-ти юни 1934 г., като процесът по отчуждаването на земите е изключително дълъг, сложен и скъп. Голяма роля в това дело изиграва фамилия Рокфелер, която помага с дарение от 5 млн. щатски долара. Официално паркът е открит на 2 септември 1940 г. от президент Франклин Рузвелт.

Природният парк „Грейт Смоуки Маунтинс” предлага отлични условия за планински туризъм. Тук се намира и най-високата точка на Апалачите, която достига до 2030 м надморска височина. На 91 м под върха стига шосе, което изключително много улеснява туристите при изкачването на върха. От него се открива прекрасна гледка към Северна Каролина, Тенеси, Джорджия.

Главната туристическа атракция в Смоуки Маунтинс представлява дългия близо 3500 км туристически маршрут, известен като Прехода по Апалачите. Той тръгва от планината Спрингър в Джорджия, а крайната му точка е връх Катадин в Мейн.

Флората тук е богата на множество диви цветя като див карамфил, много представители на лилиите, диви орхидеи. От високите планински потоци водят началото си няколко реки като Пиджън Фордж и Гатлинбърг, които са известни места за рафтинг и гребане с гумени лодки.

4
Общо 7 гласували
5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати