Замъкът Метон Сейнт Бернард

24.04.2010

Замъкът Метон Сейнт Бернард (Menthon Saint Bernard Castle) е удивителен средновековен комплекс, разположен в непосредствена близост до френският град Ансѝ (Annecy). Това населено място е известен с текстилната си промишленост, като същевременно е и приятен курорт, разположен в Североизточна Франция. Градът начело с историческият замък Метон Сейнт Бернард е главен административен център на департамент Горна Савоя (Haute-Savoie département) в регион Рона Алпи.

От средновековната крепост се открива чудна гледка към езерото Лак д’Анси около малката река Тиу в подножието на Френските алпи, на чиито северен бряг е разположен самият град Анси. Замъкът Метон Сейнт Бернард е разположен на около 12 километра южно от самия град. От крепостта се намира и на 102 км североизточно от град Лион, на 32 км южно от швейцарския град Женева.

Замъкът Метон Сейнт Бернард

Замъкът Метон Сейнт Бернард доминира над околния район от височината на 200-метровата скала, върху която е построен. Непосредствено под средновековната крепост остава красивото езеро на Анси. През 1989 година замъкът Метон Сейнт Бернард е обявен официално за историческа забележителност от френското Министерство на културата.

Първоначалното укрепление на скалата на днешния Метон Сейнт Бернард е било вече издигнато около 923 година. Построена изцяло от дърво, крепостта е била наблюдателен пункт на стария римски път, който минавал покрай езерото на Анси. Днешният замъкът Метон Сейнт Бернард е конструиран векове наред, като се започне от 13 и приключи през 19 век.

Замъкът Метон Сейнт Бернард е кръстен на дългогодишните си собственици от фамилия Метон, които се настаняват в имението през 12 век и от тогава до ден днешен те са постоянните обитатели на средновековния дворец. През възрожденския период замъкът Метон Сейнт Бернард е стабилно префасониран в духа на епохата. Появяват се емблематичните му островърхи кули, а мебелировката е богато обогатена.

Днес посетителите на Метон Сейнт Бернард имат възможността да се насладят на някои от 105-те стаи и помещения в двореца. Особено атрактивна с автентичната си мебелировка е Спалнята на графинята. Кухненското помещение е в оригиналния си вид от 13 век. Невероятно красива и щедро украсена е Голямата зала, в която госстите могат да разгледат интересни картини и антикварни мебели, датиращи от периода между 16 и 19 век.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати