Дворецът Кьонгбоккунг в Сеул

20.04.2010
Дворецът Кьонгбоккунг в Сеул

Дворецът Кьонгбоккунг (Gyeongbokgung) е разположен в столицата на Южна Корея – Сеул. Кьонгбоккунг е известен още като Северният дворец, защото той е разположен най-насевер от всичките пет дворци в Сеул, които са най-голямото културно-историческо богатство на града и държавата.

Кьонгбоккунг се намира северно от Changdeokgung, известен още като Източния дворец и Gyeongheegung, наричан също Западния дворец. През 1997 година тези императорски дворци в Сеул са включени в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът Кьонгбоккунг първоначално е построен през 1394 година, но е основно реконструиран във вида, в който го виждаме днес през 1867 година. Безспорно дворецът Кьонгбоккунг надминава останалите четири палата в Сеул със своите размери и величие, като е най-големият от всички, а и според мнозина – най-красивият. Всичките пет замъка, включително и Кьонгбоккунг са построени от династията Joseon. Наименованието на Кьонгбоккунг в превод от английски звучи като „Дворецът, благословен от великите небеса”.

Още в самото начало Кьонгбоккунг е бил най-големият сред палатите, като в неговият комплекс влизали общо около 500 постройки. Дори най-значимият от историческа гледна точка Чхангдоккунг е бил издигнат първоначално като негова пристройка.

Дворецът Кьонгбоккунг в Сеул

Кьонгбоккунг е сериозно разрушен от японското правителство в началото на 20 век. Според японските вярвания и традиции, съгласувани с принципите на геомантията, по време на силната японска окупация, японците построяват главната си административна сграда точно по средата на Кьонгбоккунг.

Основната цел на това е да се спре притокът на ки-енергия. След края на окупацията тази сграда е съборена през 1997 година. Целият комплекс на Кьонгбоккунг е постепенно възстановяван през годините до оригиналния си външен вид, като този процес тече и днес. По официални данни от 2009 година, 40 % от сградите в дворцовия ансамбъл на Кьонгбоккунг са възстановени или в момента се реставрират.

През 16 век огромен пожар, предизвикан от японските набези също уврежда по-голямата част от комплекса на Кьонгбоккунг, но по време на управлението на цар Кьонг (King Gojong) между 1852 и 1919 година поголямата част от общо 7, 700-те помещения на Кьонгбоккунг са напълно възстановени. Днес посетителите могат да влязат в Кьонгбоккунг ежедневно от 9 до 17 часа, като преди това се заплаща входна такса.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати