Замъкът Мюлбург

25.04.2010
Замъкът Мюлбург

Замъкът Мюлбург (Mühlburg Castle) е интересна средновековна крепост, която днес е под защитата на немското правителство като ценен исторически паметник. Отлично реставриран замъкът Мюлбург е един от фрагментите, които изграждат троицата от средновековни дворци на немската област Тюринген – “Трите еднакви”.

Освен Мюлбург в тази емблематична за историческото минало на Тюринген група от дворци влизат и дворецът Ваксенбург (Wachsenburg Castle ), както и замъкът Глайхен (Gleichen Castle).

Разположени само на около 13 мили от историческия немски град Ерфурт, трите замъка начело с двореца Мюлбург се обединават в природно красивата и живописна област на Ваксенбурггемайнде (Wachsenburggemeinde). Странното име на тази група средновековни дворци според местните жители идва от една легенда.

На 31 май 1230 година кулите им избухнали в пламъци по едно и също време, откъдето и тръгва наименованието „Трите еднакви”. По-скоро обаче името идва от природо географките характеристики на района и от стратегическото разположение на трите крепости по тукашните гористи хълмове.

Дворецът Мюлбург се счита за най-старият от трите крепости. В неговите рамски все още можете да видите останките на един стар параклис. Днес дворецът функционира предимно като музей, като същевременно е задължителна спирка на туристическите посещения в района.

За първи път замъкът Мюлбург се споменава през 704 година, когато херцог Хаден II (Heden II) дава тогавашният Castello Mulenberge като изкупление за греховете на баща си на мисионер и епископ Willibrord от Утрехт (Utrecht).

Днес замъкът Мюлбург е отворен за обществени посещения, като музеят и високата кула са най-интересните за туристите места. Дворецът е отворен ежедневно – от март до октомври от 10 до 17 часа, а в почивните дни – от 10 до 18 часа. В Мюлбург се влиза срещу входна такса от около 1 евро, като в извънработно време желаещите могат да посетят всичко в рамките на двореца без музея и кулата.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати