Замъкът Ваксенбург

25.04.2010

Замъкът Ваксенбург (Castle Wachsenburg ) е отлично реставрирана средновековна крепост, която днес предлага на посетителите си много удоволствия, удобства, съчетани с възможността да научите много за историята на тукашния немски район. Крепостта Ваксенбург доминира над околни район от своя високи и покрит с гъсти гори хълм. Офоциалното име не двореца е Весте Ваксенбург, но днес е известен предимно само с втората част от цялото си наименование. Ваксенбург се извисява в южната част на живописния немски район на Тюринген (Thüringen).

Замъкът Ваксенбург заедно с още две средновековни крепости очертават историческото лице на природно красивият район на Ваксенбург гемайнде (Wachsenburggemeinde). Трите крепости са известни с наименованието „Трите еднакви”. Една легенда разказва как на на 31 май 1230 година кулите им започнали да горят едновременно и именно затова били кръстени по този начин.

Замъкът Ваксенбург

Всъщност обаче истината няма нищо общо с тази средновековна история. „Трите еднакви”, в които влиза и Ваксенбург, са наречени така заради топографското си разположение, базирано на тукашните планински възвишения.

Дворецът Ваксенбург е разположен в непосредствена близост до германския град Ерфурт (Erfurt). Той води своето начало някъде през 10 век. В началото на 11 век в него живее и умира един монах. Първите исторически сведения за крепостта Ваксенбург идват от един рицар, който преминал в района през 1140 година.

През следващите векове дворецът става арена на много конфликти и сблъсъци за власт и територия. През 1641 година крепостта Ваксенбург преминава в ръцете на херцог Ернст Благочестиви (Herzog Ernsts des Frommen), който е главният „виновник” за превръщането на укреплението от средновековна крепост в красив и атрактивен дворец.

Замъкът Ваксенбург има формата на квадрат, като е с размери 50 на 50 метра. От височината на величествената му кула се открива прекрасна гледка към живописния район на Тюринген. Високата кула, построена по римски образец е най-емблематичната част на Ваксенбург. Тя е издигната първоначално през 17 век, в последствие съборена, а през 1903 година кралският архитект Franz Joffé е готов с плана за нейната реставрация.

Днес в замъка Ваксенбург посетителите имат възможност да разгледат интересен музей, чиито експозиции са изложени в северното крило и във високата кула на двореца. Музеят се състои от няколко стаи, обзаведени в автентичен стил – Мемориалната стая, стаята с оръжия, селскостопанската стая, както и стаята на Густав Фрайтаг (Gustav Freitag).

В рамките на замъка Ваксенбург може да посетите и един популярен с гурме-кухнята си ресторант. Той разполага с прекрасна лятна градина, побираща до 100 души. Ваксенбург е предпочитано място и за различни тържества, като тук ежегодно се провеждат редица сватби.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати