Замъкът Девин в Братислава

12.10.2010
Devin Castle Bratislava

Замъкът Девин (Devin castle) в Братислава представлява типично Великоморавско укрепление – голям, масивен, разположен на хълм, Замъкът Девин е една от най-големите исторически ценности на цяла Словакия.

Средновековният замък Девин е разположен там, където река Морава се влива в река Дунав. Замъкът Девин са намира на около 10-тина километъра от Братислава по река Дунав. Днес над непристъпни скали се издигат неговите руини.

Сравнително добре запазените големи укрепления на Девин доминират над околния район, който се явява предградие на словашката столица Братислава. На отсрещния бряг на Дунав остава австрийската държава.

Замъкът Девин в Братислава

Самото предградие Девин се отличава с красивата си и чиста природна среда. Това се дължи до голяма степен на факта, че преди 1989 година тук се е влизало само срещу специално разрешително.

Природата около замъка Девин е в действителност уникално красива. Съставена е от ценни видове растения, вековни дървета, които изграждат цялостния богат живописен и наситено зелен облик на Девин. Къщите са малки, двуетажни, всичко е много добре запазено, поддържано и спокойно.

Данни за население по тукашните територии съществуват още от 5000 година пр. н.е, но първите писмени сведения за укрепление на това място датират от 864 година. Все пак продължават да съществуват мнения, че Замъкът Девин е построен по-късно като крепост на кралете на Унгария.

Стратегическия хълм над Дунав отреждат важна функция на Девин през вековете – той трябва да пази териториите срещу нападения от Запад, а също така да осъществява контрола по реката.

След падането на Великоморавия, крепостта Девин се превръща във важно стратегическо укрепление на Унгарското кралство. От 1965 година археологически изследвания са били извършени в областта на замъка.

Вековните руини са частично реконструирани благодарение на Общинския музей в Братислава. Днес Девин може да бъде посетен ежедневно до около 17-18 часа. Често средновековните му стени стават фон на различни събития и мероприятия.

Ако сте решили да посетите Девин в летните месеци и да останете да пренощувате в предградието, не забравяйте да си вземете защитни спрейове против комари.

3.8
Общо гласували: 4
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати