Замъкът Грюер

03.11.2010
Замъкът Грюер

Замъкът Грюер (Gruyere castle) е емблемата на историческото градче Грюер, което се намира в Швейцария, и което до ден днешен е успяло да съхрани средновековната градска атмосфера. Изключително красив и внушителен замъкът Грюер доминира над околния район и долината на река Саане (river Saane) от своя висок връх.

Самият град Грюер е разположен в швейцарския кантона Фрибург (Fribourg) и е известен още с немското име Greyerz. Замъкът Грюер може да достигнете по магистрала A12 при изход Бюл (Bulle). Градчето и средновековната крепост се намират на около 35 километра от областния град Фрибург и на 40 километра от Вевей. В самия град и до замъка не може да се движите с автомобил, Вместо това трябва да оставите колата си на паркинга при входа на Грюер, който се намира на приблизително 500 метра от замъка.

Градчето и атрактивната средновековна крепост лежат в средата на фрибургското зелено предалпийско подножие. Самият замък Грюер се счита за един от най-запазените, красивите и автентичните на територията на цяла Швейцария. Самата гледка на извисяващите се кули на двореца над Стария град на Грюер е гледка, която трудно може да се опише.

Самата обиколка из замъка Грюер днес си е една своеобразна лекция по архитектура, история и култура за последните 800 години. Замъкът датира от 13 век, а към момента функционира като интересен регионален музей, който разказва за историческото минало, традиции и маниери в строителството на този швейцарски район. Към различните временни изложби има и една постоянна, която разказва в картини за миналото на крепостта Грюер.

През 13 век замъкът Грюер е бил дом на много от графовете Грюер. Мишел (Michel), който е последният от фамилията е бил изправен пред финансови затруднения и през 1554 година обявява банкрут. Кредиторите от град Фрибург и Берн поделили земята и имуществото помежду си, а през 1555-1798 година крепостта на Грюер се ползва като седалище на фрибургския съдия-изпълнител.

gruyere

До 1848 година този швейцарски замък служи за пребиваване на местните префекти. Една година по-късно дворецът е пуснат в продажба и става собственост на фамилиите Bovy и Balland. Тези два рода прекарвали цели лета в замъка Грюер и се занимавали усилено с реставрацията му, за която помагали техните приятели артисти и художници. През 1938 г. държавният съвет на ЮФрибург закупува замъка, след което той функционира вече като регионален музей.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати