Замъкът Милотице

12.10.2010
Милотице Замък

Замъкът Милотице (Milotice Castle) е едно удивително средновековно имение, което през 16 век е превърнато в прекрасен бароков дворец. Милотице е поредният красив исторически паметник в Република Чехия. Той се намира в чешкия регион Ходонин, като стои в рамките на едноименния град, на около 50 километра югоизточно от град Бърно (Brno).

Милотице има статут на шато. До наши дни не се е запазила оригиналната архитектура на замъка, а тази, която той е придобил през 18 век. Оригиналният Милотице е бил издигнат на тукашната неравна земя през 14 век.

Тоталната реконструкция през 16 век го моделира в духа на ренесансовите традиции. Замъкът Милотице е реставриран и през следващия, 17 век, но последната значителна промяна през 18-тото столетие го превръща в това, което посетителите днес виждат.

Днес Милотице е отворен за обществени посещения и в него може да научите доста за последната фамилия, която е живяла в замъка - Seilern-Aspang. Ladislav Seilern е последният собственик на имението, но тъй като през 1941 година той приема немско гражданство, замъкът Милотице му е отнет в полза на държавата, а неговото семейство е принудено да напусне двореца.

Замъкът Милотице

Най-ранните барокови орнаменти в Милотице се появяват през 1680 година, но оригиналният ренесансов план на двореца с четири крила с два етажа и кули на четирите ъгли на конструкцията е запазен. Между 1720 и 1750 година са най-значителните подобрения на замъка.

Тогавашният му собственик Karl Anton Serenyi пожелава замъкът му да стане по-пищен и орнаментиран – появяват се красивите фронтони по фасадата, допълнителните скулптурни орнаменти и митологични божества по архитектурата на входа. Той построява и конюшни, минерални бани, а също така организира и училището по езда в замъка Милотице.

До церемониалния вход на Милотице се стига по един красив каменен мост, украсен с каменни скулптури, които са дело на Jacob K. Schletterer през 1740 година.

В интериорно отношение Милотице има много с какво да се похвали. Красивите декорации и замазки в помещенията са правени между 1723-1725 година от италианеца Giovanni M. Fontana. Както във замъка Вранов и в Милотице централната зала е т.нар. Зала на предците, където може да се види огромен стенопис, изобразяващ Камарата на Sérenyi.

Замъкът Милотице е заобиколен от красива барокова градина. Днес в него се провеждат редовно различни културни прояви, включително и фолклорни концерти. Доста често в замъка Милотице се провеждат и сватбени тържества.

3.4
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати