Замъкът Риемберк

25.01.2011

В югозападната част на Словения, сред красиви и гористи възвишения се издига замъкът Риемберк (Rihemberk Castle), известен още и като Браник. Риемберг е отлично запазена средновековна крепост, която се издига над селцето Браник, разположено в непосредствена близост до словенския град Нова Горица.

Предполага се, че малко по-наюг от сегашния замък Риемберк, по планинския склон, на който е построен някога е имало по-стар военен форт от римско време. За първи път за самия замък се споменава в края на 12 век, като феодално владение на фамилия Риемберк.

Замъкът Риемберк

Най-вероятно дворецът е издигнат по-рано през 12-тото столетие за контрол на търговските кръстовища в района. От тук са преминавали важните маршрути през Карст в посока към Триест и равнината Фруили.

Предполага се, че първият господар на замъка Риемберк е бил Патриархът на Агуилея. Около 1232 година в замъка властва рода на Риемберг.

Те обитават своята крепост до към 1371 година, когато тя преминава в ръцете на графовете на Гориция. До 1500-та година и последният от графовете умира.

Всичко, което притежава, включително и замъка Риемберк, става собственост на Максимилиан I, който стои начело на Хабсбургската империя.

През 1528 година крал Фердинанд I дава правото на ползване над Риемберк на графовете Лантиери. Те внасят значителни подобрения по конструкцията на двореца до средата на 17 век.

През ренесансовата епоха отвъд защитните стени на замъка Риемберк са добавени и жилищните сгради, успоредно с което е оформен и вътрешния двор. Фамилията Лантири запазва собствеността си над двореца до края на Втората световна война, след кото вещите им и целия замък Риемберк е конфискуван от югославската комунистическа партия.

През 40-те години на миналия век дворецът е в ужасно състояние, защото е силно повреден от сръбските партизани. Други източници сочат като причина за влошаването на състоянието на средновековната крепост факта, че германците са го използвали за складиране на боеприпаси.

Замъкът Риемберк е забележителен със своята висока овална бойна кула. В една от другите кули пък днес живее колония от прилепи. Мнозина определят Риемберк като крепост от средиземноморски тип. Днес вътрешността на двореца не е отворена за обществени посещения, въпреки че през последните десетилетия непрекъснато се ремонтира.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати