Замъкът Вранов

27.01.2011
Vranov Castle

Замъкът Вранов (Vranov Castle) се счита от мнозина като една от най-важните барокови структури на територията на Централна Европа. Вранов е едно интригуващо средновековно укрепление в централната южна част на Република Чехия.

Той се намира в областта на Южна Моравия (South Moravia), в която замъците и дворците сякаш никнат от всеки хълм. Тук е още замъкът Милотице (Milotice Castle), Замъкът Стразнице (Straznice Castle), Леднице (Lednice Castle) и др.

Красивият Вранов стои на видно място над едноименното малко чехско градче, през което преминава река Тая, известна още и като Dyje. Самото градче и доминиращият над него замък Вранов са разположен в непосредствена близост със северната граница с Австрия, която е само на три километра. Вранов граничи с Hardegg, а на 22 километра се намира и историческият град Зноймо.

Основите на замъка Вранов са положени през 12 век, като се предполага, че средновековната крепост е била завършена до 1100 година. През този най-ранен период от съществуването на двореца, той е бил звено от отбранителната система по дължината на река Dyje.

За самото селище Вранов се споменава за първи път през 1323 година, когато то е местен пазарен град. Мястото на самия средновековен замък е избрано с перфектна дефанзивна точност – в случай на нападение били активизирани група от свличащи се пясъчни камъни надолу по стръмния хълм на Вранов.

Замъкът Вранов

Според специалистите, които съдят по драскотините и улеите по каменната стена, жилищните сгради в рамките на замъка Вранов са били предимно от дърво през Средновековието.

Това е причината и само избите, издълбани в скалите да са запазени до днес. Някога до самия главен замък Вранов се е стигало през две укрепени порти, а над цялата крепост е доминирала дървена кула, издигната на най0високата тукашна скала.

От 1421 Вранов става собственост на семейството Лихтенбург, които извършват само незначителни корекции в самата сградата. През 1618 година при новата подялба на имотите крепостта попада под управлението на фамилия Алтан.

Тоталното префасониране на замъка Вранов става през 17 век, когато през 1684 виенският архитект Jan Bernard Fischer се заема да превърне средновековната крепост в бароков дворец.

Тогава се появява и водещата зала на двореца – Залата на Предците, каквато има и в замъка Милотице. Това помещение във Вранов има овална форма, като е украсено с интересни митологични орнаменти, изработени от Jan Michael Rottmayr.

Tobias Kracker пък е майсторът, който изработва красивите статуи на собствениците по онова време от семейство Алтан.

Днес замъкът Вранов е отворен за обществени посещения от април до октомври. В района му се намира и популярния в Чехия язовир Вранов, който е най-големият язовир с топла вода на територията на страната. Тази природна забележителност привлича доста туристи най-вече заради плажната ивица и различните занимания на открито като уиндсърфинг, яхтинг и риболов.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати